Ekonomika USA rostla koncem loňského roku tempem 4,3 procenta

Americká ekonomika rostla v závěru loňského roku rychleji, než ukazovala předběžná data. Hrubý domácí produkt (HDP) se ve čtvrtém čtvrtletí v ročním přepočtu zvýšil o 4,3 procenta, oznámilo dnes americké ministerstvo obchodu. Předběžné údaje zveřejněné zhruba před měsícem ukazovaly na růst o 4,1 procenta. Ekonomickou aktivitu podpořil optimismus ohledně zlepšení situace po pandemii spolu s očkovací kampaní.

Ve výraznějším růstu HDP se projevila tvorba zásob, ale přispěla k němu i pomoc vlády, která na podporu ekonomiky připravila skoro dva biliony dolarů (asi 43 bilionů Kč).

Za celý loňský rok ekonomika vykázala propad o 3,5 procenta, což je nejvíce od roku 1946, kdy se Spojené státy vzpamatovávaly z účasti ve druhé světové válce.

Ekonomové očekávají, že letos hospodářství prudce poroste. Přispět by k tomu měla jednak vládní pomoc, včetně souboru opatření za 1,9 bilionu dolarů přijatého tento měsíc. Tato pomoc počítá i s jednorázovou částkou 1400 dolarů téměř každému Američanovi, s prodloužením mimořádné podpory v nezaměstnanosti do začátku září a s poskytnutím dalších miliard dolarů vládám jednotlivých států i regionů.

"Ekonomika má před sebou velmi silný růst," poznamenal hlavní ekonom společnosti Moody's Analytics Mark Zandi.

Na první čtvrtletí ekonomové předpovídají, že díky vládní a další pomoci se tempo růstu ekonomiky zvýší v ročním přepočtu na pět procent, možná i více. Na celý rok pak očekávají růst HDP kolem šesti procent. To by bylo nejvíce od roku 1984, kdy se ekonomika za vlády prezidenta Ronalda Reagana dostávala z hluboké recese.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 52 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Letech se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů na místě bývalého tábora

V Letech na Písecku se v úterý otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Nachází se na místě koncentračního tábora pro Romy, který za protektorátu během druhé světové války nechali vybudovat nacisté. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy