Epidemie Covid-19 se projeví na světové ekonomice, obávají se experti Euler Hermes

Kvůli vysoké integraci čínského hospodářství do dodavatelských řetězců po celém světě se epidemie nového koronaviru projeví nejen ve vývoji čínské, ale i globální ekonomiky. Vliv rozšíření nového typu viru na čínské hospodářství a zbytek světa není zanedbatelný, uvedli experti světového lídra pojištění pohledávek Euler Hermes. Poradenská společnost Moore Czech Republic již zaznamenala dopady na českou ekonomiku.

Moore CR eviduje několik asijských investic v řádu miliard korun čekajících na podpis. Čína však vyhlásila kvůli koronaviru v několika městech karanténu a na dalších místech omezení pohybu. Přeshraniční obchody a jednání se tak odkládají. "V příštích týdnech jsme měli v plánu podepisovat smlouvy s čínskými partnery a dokončit tyto obchody v ČR. Kvůli situaci v Číně jsou ale jednání pozastavena," řekl dnes ČTK partner Moore CR Petr Kymlička.

Světová zdravotnická organizace (WHO) 30. ledna rozhodla, že epidemie koronaviru představuje stav ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu. Vypuknutí choroby bylo zaznamenáno v Číně loni v prosinci. Díky ochranným opatřením, která přijaly čínské orgány, se podařilo omezit epidemii zejména na Čínu. V současnosti je 98,5 procenta potvrzených případů na území Číny.

V Číně jsou nejvíce zasaženy textilní, počítačový a elektrotechnický sektor. Číny má v těchto odvětvích na světové výrobě má 17procentní podíl, uvedl ředitel oddělení rizika Euler Hermes Jakub Cerman. Nejvíce závislé na Číně jsou země jako Tchaj-wan (pět procent výroby využívá čínské vstupy), Jižní Korea (čtyři procenta), Nizozemsko, Maďarsko, a Indonésie (po třech procentech).

Euler Hermesu dál připomněl, že akciové trhy na epidemii intenzivně reagovaly. Od 20. ledna indexy MSCI World, APAC a index Číny klesly o 1,8 procenta, 4,7 procenta a o 8,5 procenta. Zasaženy byly zejména letecké společnosti a výrobci textilu a luxusního zboží, dále klesají hotely, restaurace a volnočasové aktivity.

"Nyní je složité předvídat závažnost i trvání epidemie, nicméně konečný ekonomický dopad se bude odvíjet právě od těchto faktorů...Vliv na ekonomiku může být závažnější, než se původně předpokládalo. Epidemie jako taková a faktor strachu, který s ní souvisí, budou mít vliv na výdaje spotřebitelů. Prodloužené čínské novoroční svátky navíc opozdí výrobu," uvedl Cerman.

Jak upozornil, v roce 2003 vedla epidemie SARS k poklesu čínského HDP v druhém čtvrtletí o dva procentní body. Euler Hermes se domnívá, že vliv nynější epidemie by mohl být závažnější vzhledem k tomu, že čínské hospodářství je nyní více závislé na soukromé spotřebě - jde o 50 procent růstu HDP v roce 2019 proti 28 procentům v roce 2003.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Čína Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy