Exxon Mobil odepíše majetek v hodnotě až 20 miliard dolarů

Americký ropný a plynárenský gigant Exxon Mobil odepíše majetek v hodnotě 17 až 20 miliard dolarů (373 až 439 miliard Kč) a přikročí k výraznému snížení investičních výdajů. Oznámila to firma, která se nyní potýká s negativními dopady pandemie covidu-19 na poptávku a ceny.

Společnost Exxon Mobil za první tři čtvrtletí letošního roku prodělala 2,3 miliardy dolarů. Minulý měsíc oznámila, že by do konce příštího roku mohla zrušit 14.000 pracovních míst, což odpovídá zhruba 15 procentům její celkové pracovní síly.

Šéf společnosti Darren Woods nicméně upozorňuje, že podnikatelské podmínky ve čtvrtém čtvrtletí vykazují známky zlepšení, a to navzdory vzestupu počtu případů nákazy koronavirem a souvisejícím ekonomickým restrikcím.

Firma nyní předpokládá, že v příštím roce investuje 16 až 19 miliard dolarů a že v letech 2022 až 2025 budou investice činit 20 až 25 miliard dolarů ročně. Původně přitom v období do roku 2025 počítala s investicemi přes 30 miliard dolarů ročně, píše list The Wall Street Journal.

Související

ExxonMobil, ilustrační foto

ExxonMobil žaluje EU, chce zarazit daň z mimořádných zisků. Tu chystá i Česko. Fialova vláda může čelit lavině žalob ze strany amerických bank a fondů

Největší západní petrochemická společnost, americký ExxonMobil, podle dnešní zprávy Financial Times žaluje Evropskou unii. Chce zarazit daň z mimořádných zisků právě na petrochemické podniky, s níž Brusel letos přišel. Mimořádně zdanit petrochemické podniky, v prvé řadě Unipetrol, se s odkazem právě na bruselský krok chystá od příštího roku také česká vláda. Komentuje ekonom Kovanda.

Více souvisejících

Exxon Mobil Ekonomika USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy