Facebook by se mohl stát terčem antimonopolní žaloby

Americká Federální obchodní komise (FTC) zvažuje antimonopolní žalobu na internetovou společnost Facebook. Agentuře Bloomberg to sdělil zdroj obeznámený se situací. FTC už déle než rok vyšetřuje, zda Facebook nenarušuje hospodářskou soutěž. Žalobu by komise podle zdroje mohla podat do konce letošního roku.

Příprava žaloby je běžnou součástí antimonopolního vyšetřování. Konečné rozhodnutí, zda bude žaloba skutečně podána, však podle zdroje zatím nepadlo. Pro podání žaloby by musela hlasovat většina z pěti komisařů FTC, upozornil Bloomberg.

FTC zahájila antimonopolní vyšetřování Facebooku loni v létě. V té době také vyměřila Facebooku rekordní pokutu pět miliard dolarů (zhruba 113 miliard Kč) za porušení ochrany soukromí.

Vyšetřování FTC se soustředí na to, zda dřívější akvizice Facebooku, například převzetí služby pro sdílení fotografií Instagram či komunikační aplikace WhatsApp, neporušily antimonopolní zákony. Kritici upozorňují, že z aplikací Instagram a WhatsApp se nebýt převzetí mohli stát vážní konkurenti Facebooku.

FTC v minulosti obě transakce přezkoumala a schválila. Má však právo se jimi znovu zabývat a obrátit se na soud s žádostí o jejich zrušení, pokud dospěje k závěru, že narušily hospodářskou soutěž. Předseda FTC Joe Simons loni uvedl, že je k takovému kroku připraven.

Související

Meta Platforms

Zuckerberg včera zbohatl o 650 miliard korun, letos už o bilion. Investoři mu tak tleskají hlavně za to, že byl schopen rychle propustit přes 20 tisíc lidí

Spoluzakladatel a šéf Mety, matky Facebooku, letos bohatne jako nikdo jiný. Mark Zuckerberg od začátku roku rozhojnil své jmění o v přepočtu zhruba 980 miliard korun. To je suma, jež přesahuje polovinu letos plánovaných příjmů českého státního rozpočtu. Zuckerberg tak zažívá comeback mezi ty světově vůbec nejbohatší. Celkově totiž jeho jmění činí bezmála čtyři biliony korun, což jej momentálně řadí na čtvrtou příčku globálně nejbohatších lidí. Více už má jen Elon Musk, Jeff Bezos a Bernard Arnault. 

Více souvisejících

Facebook

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy