Fed v reakci na zhoršující se ekonomiku snížil základní úrok

Americká centrální banka (Fed) dnes podle očekávání podruhé v letošním roce snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu. Snaží se tak podpořit ekonomiku Spojených států, která se potýká s negativními důsledky slabšího globálního hospodářského růstu a obchodní války mezi Washingtonem a Pekingem.

Základní úroková sazba se po dnešním snížení nachází v rozpětí 1,75 až 2,00 procenta a její další vývoj je nejistý. Pro snížení sazeb o čtvrt procentního bodu dnes hlasovalo sedm členů měnového výboru Fedu. Dva členové chtěli sazby ponechat beze změny, zatímco jeden byl pro výraznější snížení o půl procentního bodu. Podle agentury AFP tak byly rozpory mezi členy výboru největší za poslední tři roky.

Fed dnes rovněž zveřejnil prognózy, podle kterých další snížení úroků v letošním roce očekává méně než polovina jeho předních činitelů. Někteří dokonce předpokládají, že úroky bude zapotřebí zvýšit. Šéf Fedu Jerome Powell na tiskové konferenci potvrdil, že názory činitelů Fedu na budoucí postup jsou roztříštěné.

Fed dnes rovněž mírně zvýšil odhad letošního růstu americké ekonomiky na 2,2 procenta z dříve předpokládaných 2,1 procenta. Prezident Donald Trump přitom slíbil, že zajistí, aby americká ekonomika dlouhodobě rostla zhruba tříprocentním tempem. Trump se snaží Fed přimět k výraznějšímu snižování úroků, které by podle něj kromě podpory ekonomiky přineslo rovněž pokles nákladů na správu státního dluhu. Minulý týden vyzval ke snížení úroků "na nulu, nebo ještě níže".

Po dnešním rozhodnutí dal Trump opět jasně najevo, že považuje přístup Fedu ke snižování úroků za nedostatečně důrazný. "Powell a Fed opět selhávají. Žádná kuráž, žádná soudnost, žádná vize," napsal na svém twitterovém účtu.

Tempo růstu ekonomiky Spojených států v letošním druhém čtvrtletí zpomalilo na dvě procenta z 3,1 procenta v prvním kvartálu. Fed již koncem července přikročil k prvnímu snížení úroků od prosince 2008, kdy světová ekonomika čelila nejhorší krizi od 30. let minulého století. Základní sazbu v červenci zredukoval rovněž o čtvrt procentního bodu.

Související

Credit Suisse Group AG

Fed schválil spojení švýcarských bank Credit Suisse a UBS v USA

Rada guvernérů americké centrální banky (Fed) v pátek schválila největší švýcarské bance UBS záměr převzít dceřiné společnosti, které má ve Spojených státech švýcarská banka Credit Suisse. Schválení znamená, že zmizela další významná překážka na cestě k dokončení záchranné transakce, kterou zprostředkovala švýcarská vláda.
Americký dolar

Fed zvýšil základní úrok o čtvrt procentního bodu

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) na závěr dvoudenního zasedání podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma 4,75 procenta až pět procent. Banka však ve svém prohlášení naznačila, že je blízko pozastavení dalšího zvyšování nákladů na úvěry v souvislosti s nedávnými otřesy na finančních trzích po pádu dvou amerických bank.

Více souvisejících

Fed (Americká centrální banka) USA (Spojené státy americké) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 49 minutami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 1 hodinou

před 1 hodinou

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy