FinCEN Files: Únik dokumentů odhaluje podezřelé transakce bank, Rusové obcházeli sankce

Únik dokumentů o podezřelých finančních transakcích ve výši dvou bilionů dolarů (asi 45 bilionů Kč) odhalil, jak některé z největších bank na světě umožnily zločincům prát špinavé peníze. Ukazuje také, jak ruští oligarchové využívali banky, aby se vyhnuli západním sankcím, které měly zabránit převodu jejich peněz na Západ, uvedl dnes server BBC News o úniku více než 2500 dokumentů z let 2000 až 2017.

Jde převážně o hlášení bank o podezřelých aktivitách americkému úřadu FinCEN, který spadá pod ministerstvo financí USA a který potírá finanční kriminalitu. Některé z dokumentů se týkají i bank působících v Česku.

Uniklá hlášení podle BBC například odhalila, že banka HSBC umožnila podvodníkům přesouvat ukradené miliony po celém světě, a to i poté, co se od amerických vyšetřovatelů dozvěděla, že jde o podvod. Banka JP Morgan údajně umožnila jedné společnosti přesunout přes londýnský účet více než jednu miliardu dolarů, aniž věděla, kdo firmu vlastní. Banka později zjistila, že inkriminovaná společnost může patřit člověku, který je na seznamu amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) mezi deseti nejhledanějšími zločinci.

Jeden z nejbližších spolupracovníků ruského prezidenta Vladimira Putina zase podle těchto dokumentů použil londýnskou banku Barclays Bank k tomu, aby se vyhnul sankcím, které mu měly zabránit ve využívání finančních služeb na Západě. Část peněz použil na nákup uměleckých děl.

Centrální banka Spojených arabských emirátů zase nebrala zřetel na varování před místní firmou, která pomáhala Íránu vyhnout se sankcím. Deutsche Bank přesouvala peníze, které "pral" organizovaný zločin, teroristé a obchodníci s drogami, píše BBC News.

"Je to poslední z řady úniků posledních pěti let, které odhalily tajné obchody, praní peněz a finanční kriminalitu," napsal server. "Tyto dokumenty jsou jedním z nejpřísněji střežených tajemství mezinárodního bankovního systému," dodal s tím, že jde o hlášení podezřelého chování, nejsou však důkazem protiprávního počínání.

O souborech, které americká vláda považuje za přísně tajné, informoval i český server Investigace.cz, který se k dokumentům dostal v rámci globálního novinářského projektu ICIJ. Na něm spolupracovalo přes 400 novinářů z více než 80 zemí světa.

Některé podezřelé transakce plynuly i přes Českou republiku. ICIJ vybral soubor 250 transakcí, které buď začínaly, nebo končily v ČR a vedly přes čtyři americké banky, jež následně vydaly upozornění pro americké úřady. Podezřelé peníze obdržela či vyplatila například Československá obchodní banka, Česká spořitelna či PPF Banka. Transakce směřovaly zejména do jiných evropských zemí, ale také například do Austrálie, Singapuru, Číny, Kazachstánu či na Blízký východ.

BBC přirovnala únik dokumentů FinCEN k tzv. Panamským dokumentům, odhalujícím tajné účty politiků a podnikatelů v daňových rájích.

FinCEN na svém webu zveřejnil varování, že různá média mají v úmyslu vydat řadu článků založených na nezákonně zveřejňovaných hlášeních o podezřelých činnostech, jakož i dalších citlivých vládních dokumentech z nedávných let. "Neoprávněné vyzrazení je trestným činem, který může mít dopad na národní bezpečnost Spojených států, ovlivnit vyšetřování a ohrozit bezpečnost a zabezpečení institucí a jednotlivců," varoval FinCEN. Dodal, že věc postoupil ministerstvu spravedlnosti a generálnímu inspektorovi ministerstva financí.

Související

Více souvisejících

FinCEN banky HSBC bank banka Barclays Rusko protiruské sankce USA (Spojené státy americké) praní špinavých peněz

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy