Globální ekonomika klesne, země budou chtít úvěry, uvedl MMF

Globální ekonomika v letošním roce kvůli globální pandemii nemoci COVID-19 klesne a mimořádně vysoký počet zemí bude potřebovat od Mezinárodního měnového fondu nouzový úvěr. Uvedli to ve společném prohlášení šéfka MMF Kristalina Georgievová a předseda Mezinárodního měnového a finančního výboru (IMFC), který určuje strategii MMF, Lesetja Kganyago.

Georgieová odhadla, že rozvojové země budou potřebovat na boj s koronavirem nejméně 2,5 bilionu USD (61,6 bilionu Kč).

"Jsme v bezprecedentní situaci, kdy se globální zdravotní pandemie změnila v ekonomickou a finanční krizi. Kvůli náhlému zastavení ekonomické aktivity se globální produkce v roce 2020 sníží," uvádí se v prohlášení.

Členské země sice již podnikly mimořádná opatření na záchranu životů a ochranu ekonomické aktivity, bude toho však potřeba udělat více. Prioritou by podle prohlášení měla být cílená fiskální pomoc zranitelným domácnostem a podnikům s cílem urychlit a posílit oživení v příštím roce.

Fond upozornil na rozvojové země, hlavně ty s nízkými příjmy, které budou obzvláště těžce zasažené kombinací zdravotní krize, náhlého obratu kapitálových toků a v některých případech také prudkým poklesem cen komodit. Tyto země také bojují s nedostatkem deviz, MMF proto začal zkoumat další možnosti pomoci nad rámec jeho tradičních půjček.

Později MMF oznámil, že výkonná rada schválila změny, které umožňují nejchudším a nejzranitelnějším členským zemím odpustit splátky dluhu až na dva roky.

Georgievová dodala, že nyní je jasné, že globální ekonomika, včetně USA, kvůli koronaviru vstoupila do recese tak mohutné, nebo dokonce horší, než byla ta vyvolaná globální finanční krizí v roce 2008. Hloubka a délka recese podle ní bude záviset na dvou věcech - omezení šíření viru a efektivní, koordinované odpovědi na krizi. Je pro ni proto povzbudivé, že si světoví lídři konečně uvědomili, že šíření koronaviru může zabránit pouze koordinované úsilí.

Související

Více souvisejících

Mezinárodní měnový fond (MMF IMF) Ekonomika Kristalina Georgievová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy