HDP Singapuru kvůli koronaviru klesl o rekordních 41 procent

Singapurská ekonomika se kvůli pandemii nemoci covid-19 ve druhém čtvrtletí propadla do recese a hrubý domácí produkt ve srovnání s předchozím čtvrtletím klesl o rekordních 41,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo obchodu a průmyslu.

Ekonomové očekávali propadl ekonomiky o 37,4 procenta. Singapur ve druhém čtvrtletí přijal přísná omezení pohybu, aby se zabránilo šíření covidu-19. Meziročně se HDP snížil o 12,6 procenta.

Singapur je jednou z prvních asijských zemí, která zveřejnila údaje o HDP za druhé čtvrtletí, kdy se mnoho zemí uzavřelo. Singapurská čísla naznačují, jak by pandemie mohla ovlivnit ekonomiky po celém světě.

V prvním čtvrtletí se HDP země snížil ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 10,6 procenta. Země tak splnila technickou definici recese, která nastává, pokud se HDP mezičtvrtletně sníží dva kvartály za sebou.

Prohloubení poklesu naznačuje, že pandemie zřejmě měla na singapurskou ekonomiku tvrdší dopad než na mnoho jiných asijských zemí. Propad globálního obchodu těžce zasáhl zpracovatelský průmysl, který je vysoce závislý na vývozu. Aktivita ve stavebním průmyslu se téměř zastavila a rekordně klesly tržby maloobchodů.

Podle odhadů by HDP Japonska měl za druhé čtvrtletí klesnout mezičtvrtletně o zhruba 20 procent. Čínská ekonomika se pak zřejmě již vrátila k růstu, upozornil server BBC.

Singapurská vláda slíbila poskytnout 67 miliard USD (1,6 bilionu Kč) domácnostem a podnikatelům ve formě stimulačních opatření. To odpovídá téměř 20 procentům HDP. Singapur také již začal na začátku června uvolňovat přísná omezení.

Vláda očekává za celý rok snížení HDP o čtyři až sedm procent, což bude rekordní pokles. Analytici Citi počítají s poklesem až o 8,5 procenta, napsala agentura Reuters.

Související

Více souvisejících

singapur HDP

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 33 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Princezna Kate půjde s pravdou ven, naznačují zdroje z Velké Británie

Brity znepokojuje, jak málo toho ví o zdravotním stavu oblíbené princezny Kate, která v úvodu roku podstoupila operační zákrok. Od té doby se neukázala na veřejnosti. Podle nejnovějších informací by se však manželka prince Williama výhledově mohla lidem ukázat.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy