IEA: Pandemie může zpozdit oživení poptávky po energii do roku 2025

Pomalý proces zotavování ekonomiky z pandemie způsobené šířením nového koronaviru by mohlo zpozdit plné oživení globální poptávky po energii až do roku 2025. Ve své výroční zprávě s názvem World Energy Outlook 2020 to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). V letošním roce organizace čeká pokles globální poptávky po energii o pět procent.

Spolu se snížením poptávky letos o sedm procent klesnou emise oxidu uhličitého související s produkcí energie. Investice do tohoto sektoru přitom podle agentury klesnou o 18 procent. Poptávka po ropě podle odhadů klesne o osm procent, poptávka po uhlí o sedm procent. Obnovitelná energie ale zřejmě zažije mírný růst.

Podle hlavního scénáře IEA by mohla vakcína a léky na nemoc covid-19 přinést oživení globální ekonomiky v roce 2021 a poptávky po energii do roku 2023. Podle scénáře, který počítá se zpožděním ekonomického oživení, se však poptávka zotaví až o dva roky později.

#WEO20 maps out the choices & uncertainties the world will face as we enter a crucial ? years for energy. Watch the launch event live from 10:30 CEST today → https://t.co/XjgRy9zukl pic.twitter.com/tPKtPYlOt3

— IEA (@IEA) October 13, 2020

Generální ředitel IEA Fatih Birol varoval, že období růstu globální poptávky po ropě skončí v příštím desetiletí. Pokud oživení po pandemii bude pomalejší a ekonomické škody trvalé, může poptávka po ropě přestat růst už za několik let. V loňské zprávě přitom agentura uváděla, že definitivní vrchol poptávky po ropě na obzoru nevidí.

V dodávkách elektřiny z obnovitelných zdrojů by pak v příštím desetiletí měla být hlavním tahounem energie ze slunce. Obnovitelné zdroje energie by pak měly mít podíl na růstu výroby elektřiny až 80 procent a v roce 2025 by měly překonat uhlí jako hlavní zdroj výroby elektřiny.

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů je jediným zdrojem energie, který bude pokračovat v růstu i v letošním roce. Kombinovaný podíl slunce a větru na globální produkci elektřiny by měl do roku 2030 vzrůst na téměř 30 procent z loňských osmi. Kapacita fotovoltaických elektráren pak poroste v průměru o 12 procent ročně.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.

Více souvisejících

Energetika Ekonomika emise uhlí ropa Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy