IIF: Íránská ekonomika by po zrušení sankcí mohla růst o 4,4 procenta

Íránská ekonomika by za předpokladu, že nový americký prezident Joe Biden zruší sankce Spojených států, mohla příští rok růst o 4,4 procenta. Vymanila by se tak z hluboké tříleté recese, kam ji toto opatření pomohlo uvrhnout, a to přesto, že zahraniční investice by mohla omezit koronavirová krize.

Odhaduje to podle agentury Reuters Institut pro mezinárodní finance (IIF).

Íránský rijál letos ztratil vůči americkému dolaru zhruba 50 procent. Oslabily jej ekonomické škody, které napáchaly sankce, a pandemie covidu-19. Ke konci října ale začal zpevňovat spolu s předpokladem, že Biden v prezidentských volbách porazí stávajícího prezidenta Donalda Trumpa. Írán má v blízkovýchodním regionu nejvyšší počet zemřelých na počet nakažených covidem-19.

IIF uvedl, že pokud by USA zrušily většinu sankcí proti Íránu koncem roku 2021, ekonomika by v tomto roce po letošním očekávaném propadu o 6,1 procenta přidala 4,4 procenta. V roce 2022 by to mohlo být 6,9 procenta a rok na to šest procent.

USA obnovily sankce proti Íránu, když v roce 2018 jednostranně odstoupily od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu z roku 2015. Írán po jejím podepsání získal zrušení mezinárodních sankcí výměnou za to, že svůj jaderný program omezí. Obnovené americké sankce ochromily prodej íránské ropy a znemožňují mu bankovní transakce, takže mnoho zahraničních podniků z Íránu odešlo. Washington dal na černou listinu ty společnosti, které sankce nedodržují.

Biden slíbil, že se vrátí k dohodě z roku 2015, která byla vyjednaná za předchozí americké administrativy, v níž on byl viceprezidentem. Uvedl ale také, že snahu bude muset projevit také Írán, o němž inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) tvrdí, že některé body dohody porušuje.

Související

Více souvisejících

Írán Ekonomika sankce Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy