Indie a Pákistán chtějí oživit ekonomiku. Lidé umírají na covid-19, ale i hlady

Indie a Pákistán mají v plánu obnovit chod některých částí ekonomiky dříve, než budou uvolněna všechna omezující opatření zavedená kvůli šíření koronaviru. S odvoláním na představitele vlád v obou zemích o tom dnes informovala agentura Reuters.

V důsledku zákazu vycházení jsou miliony lidí bez práce. Podle odhadů Světové banky (SB) by tak hospodářský růst Indie mohl v nynějším fiskálním roce zpomalit na 1,5 až 2,8 procenta, což by bylo nejméně za 30 let.

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Indii už vystoupil na 9152, počet mrtvých se dostal na 308. Před dvěma týdny bylo nakažených méně než 1000. Nárůst v počtu potvrzených případů byl zaznamenán navzdory tomu, že v zemi, která má 1,3 miliardy obyvatel, platí třítýdenní zákaz vycházení. Ten by měl vypršet 14. dubna, spekuluje se však o jeho prodloužení.

Indický premiér Naréndra Módí požádal své kolegy ve vládě, aby vypracovali plán na obnovení některých klíčových průmyslových sektorů, jelikož živobytí milionů lidí je ohroženo, uvedl vládní zdroj, který se zúčastnil jednání.

Jednou z variant je obnovit výrobu automobilů, textilu, elektroniky a v obranném sektoru, stojí v dokumentu indické vlády, k němuž agentura Reuters získala přístup.

"Jak naznačil premiér, můžeme se posunout k obnovení ekonomické aktivity, ale zároveň musíme zcela dbát na omezení pohybu a udržování rozestupů," uvedl vrchní představitel severního státu Harijána Manóhar Lal Khattar. Stát Harijána chce rozdělit na tři zóny: červenou, kde bylo zaznamenáno nejvíce nakažených, oranžovou, kde jich je méně, a zelenou, kde se dosud nákaza nepotvrdila. Podle nejmenovaných zdrojů je možné, že se podobné rozdělení zavede i na federální úrovni.

V zelené zóně budou podle Khattara, který má blízko Módímu, moci obnovit produkci malé a střední podniky. Zprvu ale nebudou fungovat s využitím všech kapacit a podnikatelé se budou muset zaručit, že budou dodržovat vládní opatření.

Premiér Módí vyhlásil 25. března v zemi třítýdenní zákaz vycházení. Skončit by měl v úterý 14. dubna, ale očekává se jeho prodloužení. Několik států se pro prodloužení již vyjádřilo, jelikož se v hustě zalidněných oblastech začal šířit koronavirus, zároveň ale žádají, aby bylo omezení pohybu zmírněno.

Pákistánský premiér Imran Chán by se mezitím dnes měl setkat s představiteli vojenského a civilního vedení a rozhodnout, zda bude prodloužen zákaz vycházení po 15. dubnu, kdy má vypršet, sdělily agentuře Reuters dva vládní zdroje. Podle jednoho z ministrů lze očekávat, že omezení bude prodlouženo nejméně o deset dní. Jednat by se podle něj na zasedání mělo také o uzavření míst s ohnisky infekce. Plánem je také obnovit některé sektory, zejména stavebnictví a export. Pákistán má zatím 5374 nakažených a 93 mrtvých v souvislosti s koronavirem.

V nedělním projevu premiér Chán uvedl, že nejdůležitějším úkolem je teď zajistit, aby lidé neumírali na koronavirus a zároveň zabránit tomu, aby Pákistánci umírali hlady v důsledku přísných opatření.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Naréndra Módí (indický premiér) Imran Chán (Pákistán) Indie Pákistán světová banka Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy