Inflace ve Venezuele zpomalila. Činí "jen" 9585,5 procenta

Tempo růstu spotřebitelských cen ve Venezuele loni výrazně zpomalilo, inflace tak dosáhla 9585,5 procenta proti 130.060 procent o rok dříve. Oznámila to v úterý venezuelská centrální banka. Vláda loni nečekaně uvolnila přísnou regulaci ekonomiky, která trvala 15 let, opustila kontrolu cen a umožnila transakce v dolarech, upozornila agentura Reuters.

Centrální banka zhruba před čtyřmi lety zastavila zveřejňování základních ekonomických ukazatelů. Loni však začala některé nepravidelně zveřejňovat.

Kdysi bohatá země produkující ropu se propadla do hluboké ekonomické krize a trápí ji vysoký růst cen, takzvaná hyperinflace. V zemi je nedostatek potravin, léků a dalšího základního zboží.

Podle prezidenta Nicoláse Madura za hospodářské problémy země mohou sankce Spojených států a ekonomická válka vedená jeho politickými protivníky. Podle jeho kritiků jsou důvodem neúspěšné zásahy státu do ekonomiky a bující korupce.

Ekonomika je také už šestým rokem v recesi. Podle odhadů Mezinárodního měnového fondu se hrubý domácí produkt (HDP) země v roce 2018 snížil o 18 procent.

Související

Vladimir Putin a  Sergej Michajlovič Mironov v roce 2018.

Rusko mění svět. Po Evropě "se natahuje" po území na dalším kontinentu

Politika současného Ruska je zaměřena jednoznačně na destabilizaci světového řádu využívající oportunisticky jakékoliv příležitosti, která se naskytne. Podle vlivného ruského senátora přišel čas, aby se Rusko začalo věnovat i jiným územím než Evropě. Tvrdí, že změna na americkém kontinentu již pod ruským vedením začala.
Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Venezuela inflace Ekonomika Nicolas Maduro sankce

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy