Jak Saudi Aramco udržuje trh s ropou? Nakupuje ji jinde

Saúdská Arábie kupuje ropu od svých sousedů, aby po útoku na svá ropná zařízení dodržela závazky, které má vůči zahraničním rafineriím. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na dobře informované zdroje. Aramco Trading (AT), obchodní divize saúdskoarabské státní ropné společnosti Saudi Aramco, nakupuje ropu od Spojených arabských emirátů, Kuvajtu a Ománu, aby dostála závazkům v Bahrajnu, Malajsii či v Jižní Koreji, uvádí zdroje. Na dotazy agentury Reuters společnost Saudi Aramco dosud nereagovala.

Útoky na ropná zařízení Abkajk a Churajs 14. září snížily těžbu největšího vývozce ropy na světě o 5,7 milionu barelů, tedy zhruba o polovinu. Ačkoli Saúdská Arábie tvrdí, že původní produkci obnoví do příštího týdne, kvůli dočasnému nedostatku suroviny se obrací o pomoc k sousedům v Perském zálivu, uvádí zdroje.

Obchodní divize Saudi Aramco už před útokem kupovala ropu od třetích stran, obchodovala s ní a vyměňovala ji za jiné ropné produkty. Po útoku se však poptávka Saúdské Arábie po cizí ropě zvýšila.

Pro domácí potřeby Rijád ropu nedováží. "Proč bychom to dělali, když máme rezervu," uvedl jeden ze zdrojů. Dodávky ropy ze Saúdské Arábie do zahraniční probíhají podle něj stejně jako před útoky.

Související

Bitcoin

Kdo máte kryptoměny pozor. Po íránském útoku na Izrael padl Bitcoin nejvíc za rok. Zdraží ropa či zlato?

Po nočním útoku Íránu na izraelské cíle Teherán signalizuje, že je připraven převzít přímější roli ve svém konfliktu s Izraelem, do nějž dosud vstupoval zejména skrze své spojence typu teroristů z Hamásu nebo Hizballáhu. To může znamenat novou kapitolu ve vleklém střetu obou zemí, přestože zmíněný noční útok, jenž se čekal předem, byl z velké části odražen.

Více souvisejících

ropa Aramco Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy