Japonská ekonomika jde ke dnu, záchranný program přijde na biliony

Japonská vláda zvažuje rozsáhlý program na podporu ekonomiky, jejíž zotavení brzdí americko-čínská obchodní válka. Utratit za něj podle sobotního vydání listu Nikkei hodlá přes deset bilionů jenů (2,1 bilionu Kč).

Část stimulačního balíčku chce pokrýt vydáním dalších dluhopisů, které by měly pokrýt výpadky z daňových příjmů, citovala agentura Reuters japonský deník.

Vládní bondy by měly financovat také veřejné práce za až čtyři biliony jenů. Kabinet premiéra Šinzó Abe by měl mít balíček hotový začátkem příštího týdne poté, co jej projedná uvnitř vládnoucí koalice.

Japonská ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí nejpomaleji za celý letošní rok. V celoročním přepočtu se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,2 procenta, a prudce tak zpomalil z revidovaných 1,8 procenta v období duben až červen.

Slabá globální poptávka brzdila vývoz a vyvolala obavy z recese. Někteří analytici vyjadřují podle Reuters navíc obavy, že říjnové zvýšení daně z obratu by mohlo ochladit ještě i soukromou spotřebu.

Související

Japonská armáda, ilustrační foto

U Japonska při výcviku havarovaly dva vojenské vrtulníky

Jeden člověk zahynul a sedm se pohřešovalo poté, co se nad Tichým oceánem zřítily dva vrtulníky japonského námořnictva. K neštěstí údajně došlo během nočních cvičení. Původně bylo hlášeno, že jeden z vojáků byl vytažen z vody, ale vojenský mluvčí později oznámil, že osoba zemřela. Pátrání po ostatních pokračuje.

Více souvisejících

Japonsko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy