Japonská ekonomika se vymanila z recese, roste nejvíc od 1980

Japonská ekonomika se vymanila z recese způsobené koronavirovou krizí. Ve třetím čtvrtletí přidala v přepočtu na celý rok 21,4 procenta, což je nejvíce od roku 1980, kdy se údaj začal zveřejňovat, a více, než se čekalo. Vyplývá to z předběžné zprávy, kterou dnes zveřejnila japonská vláda. Zotavil se vývoz i spotřeba.

Analytici odhadovali, že třetí největší světová ekonomika vzroste o 18,9 procenta. Ve druhém čtvrtletí se propadla o 28,8 procenta především kvůli poklesu spotřeby způsobeném opatřeními proti šíření nákazy. Třetí čtvrtletí představovalo první nárůst za čtyři kvartály.

Japonská ekonomika trpěla už před začátkem pandemie dopady americko-čínského obchodního konfliktu. Oslabilo ji také loňské zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH).

Ve srovnání s předchozími třemi měsíci, kdy oslabila o 8,2 procenta, ekonomika ve třetím kvartálu vzrostla o pět procent. Domácí spotřeba, která se na hrubém domácím produktu (HDP) podílí zhruba 60 procenty, se ve třetím čtvrtletí zvýšila ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 4,7 procenta. Kapitálové výdaje firem ale o 3,4 procenta klesly.

Podle analytiků je tak růst ve třetím kvartálu jen reakcí na prudký propad v předchozím čtvrtletí. Další oživování bude podle nich jen pozvolné, protože v zemi samotné i v okolním světě opět roste počet nakažených. Analytici očekávají, že potrvá ještě roky, než se japonská ekonomika z následků pandemie plně zotaví.

Japonské akcie zareagovaly na údaj o HDP výrazným růstem a uzavřely obchodování nejvýše za 29 let. Hlavní index japonských akcií Nikkei 225 dnes přidal 521,06 bodu - tedy 2,05 procenta - na 25.906,93 bodu, a byl tak nejvýše od června 1991. Širší index Topix stoupl o 1,68 procenta na 1731,81 bodu.

Japonsko letos přišlo se dvěma balíčky na podporu ekonomiky za dohromady 2,2 bilionu dolarů (téměř 49 bilionů Kč). Tvořily je hotovostní platby domácnostem a úvěry malým firmám. Japonský premiér Jošihide Suga, který je v úřadu od září, už kabinetu nařídil, aby připravil další stimulační opatření. Očekává se, že japonská ekonomika v letošním fiskálním roce, který se završí na konci března, klesne o 5,6 procenta.

Související

Více souvisejících

Japonsko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 44 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy