Kongres a Bílý dům pracují na podpůrném plánu pro ekonomiku USA

Obě komory amerického Kongresu a tým poradců Bílého domu usilovně pracují na podpůrném balíku pro americkou ekonomiku ohroženou koronavirem. Hodnota pomoci, původně odhadovaná na bilion dolarů, se má podle dnešní informace televize Fox News víc než zdvojnásobit. Senát by mohl opatření schválit v pondělí, později se vysloví Sněmovna reprezentantů.

Součástí pomoci má být částečná kompenzace mezd pracovníků ohrožených profesí, subvence nemocnicím a finanční podpora dopravě a průmyslu. "Je zapotřebí rychlá, významná a robustní reakce," řekl dnes novinářům ředitel právního odboru Bílého domu Eric Ueland. "Všichni na tom tvrdě pracujeme," doplnil ho ministr financí Steven Mnuchin. Do jednání, jehož výsledkem má být podpůrný balík nevídaný v dějinách USA, se zapojili experti republikánů i demokratů.

Demokratická opozice ale zatím považuje kroky navrhované vládou za nedostatečné, žádá větší podporu pro lidi ohrožené nezaměstnaností a "Marshallův plán" pro americké zdravotnictví. Podle představ republikánů mají drobní podnikatelé dostat celkem 300 miliard, aby nemuseli propouštět, dalších víc než 200 miliard mají obdržet letecké společnosti a některé průmyslové obory. Spory panují hlavně v názorech na způsob mzdových doplatků: může jít o jednorázový převod, o měsíční kompenzace nebo o formu podpory v nezaměstnanosti.

Hlasování v Kongresu mezitím zkomplikovala dopravní situace rozvrácená v řadě amerických států dopadem karantény. Členové Kongresu se minulý týden v telekonferenci dohodli, že letadla používat nebudou. Prostředky vzdáleného hlasování ale k dispozici nemají, pokud nezmění jednací řád.

List The Wall Street Journal dnes odhadl, že ve druhém letošním čtvrtletí se v důsledku koronavirové epidemie hrubý domácí produkt USA sníží o čtyři až deset procent. Deník se odvolává na redakční průzkum mezi třemi desítkami předních amerických ekonomů.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Ekonomika Kongres USA Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 23 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno před 11 hodinami

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy