Koronakrize těžce zasáhla i Kubu, do obchodů se vrací americké dolary

Státní obchody na Kubě začaly prodávat některé potraviny a hygienické potřeby za americké dolary. Ekonomika této karibské země, silně závislá na vývozu, totiž čelí nedostatku obchodovatelné měny, aby mohla nakupovat zboží v zahraničí.

Kuba naposledy otevřela dolarové obchody pro základní zboží v 90. letech, kdy pád Sovětského svazu uvrhl komunistický ostrov do hluboké ekonomické recese. Tentokrát je ale důvodem zavedení tohoto opatření šíření nového typu koronaviru. Uvedla to agentura Reuters.

Pandemie způsobená koronavirem přerušila cestovní ruch a zasáhla i další zdroje příjmů, čímž ještě zhoršila krizi likvidity. Tu způsobily ekonomické problémy blízkého spojence - Venezuely, a zpřísnění amerických sankcí vůči Kubě.

Vláda uvedla, že po celé zemi otevřela 62 obchodů a že další budou následovat v příštích měsících. Koncem loňského roku bylo v zemi zhruba 80 obchodů, které za dolary prodávají domácí spotřebiče, automobilové součástky a další položky, jako například motocykly. Ojetá auta se začala prodávat za dolary na začátku letošního roku.

Stát má monopol na maloobchod i zahraniční obchod. Pandemie ale zhoršila nedostatek potravin, léků a dalšího zboží a před obchody se tvoří dlouhé fronty.

Dolarové obchody podle spotřebitelů představují pro některé možnost získat alespoň některé produkty, lidé si ale stěžují, že je i nadále nedostatek mnohého zboží. "Je to dobré, ceny jsou přijatelné, ale nemají mnoho zboží, jako jsou prací prostředky, olej nebo šunka," řekl důchodce Guillermo Antigua, když odcházel z obchodu.

Kuba v pondělí neohlásila žádný nový případ covidu-19. Mnoho soukromých restaurací ale nemá přístup na velkoobchodní trh a je pro ně obtížné sestavit jídelníček. Nové obchody jsou tak pro některé vítanou příležitostí. "Je to dobré. Je to pro nás možnost, abychom mohli fungovat. Alespoň nám prodávají zboží," říká majitel kavárny Daniel González, když do auta nakládá sýr a další zboží.

Kuba legalizovala dolar po pádu Sovětského svazu, ale v roce 2004 ho stáhla z oběhu. Od té doby existují dvě měny, peso a konvertibilní peso, jehož hodnota je 24 pesos. Držení dolarů a dalších obchodovatelných měn je však legální.

Kubánci, kteří chtějí nakupovat v dolarových obchodech, potřebují bankovní kartu vydanou k účtu s obchodovatelnou měnou. Tuto měnu mohou získat ze zahraničí, obvykle od rodinných příslušníků, kteří tam pracují, nebo jiným způsobem, jako výměnou pesos na ulici.

Vláda tvrdí, že konvertibilní peso odpovídá hodnotě jednoho dolaru. Dovážené zboží, pokud je k dispozici, se ale prodává s vysokou přirážkou, protože se nakupuje v obchodovatelných měnách. Peso a konvertibilní peso nemají v zahraničí žádnou hodnotu.

Související

Více souvisejících

Kuba USD Ekonomika

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy