Koronavirus připravil v USA o práci spíše lidi s nižšími příjmy

oronavirová krize připravila ve Spojených státech o práci především lidi s nižšími příjmy a ty méně vzdělané. Podle dnes zveřejněného průzkumu americké centrální banky (Fedu), ze které cituje agentura Reuters, přišel v březnu o práci, nebo o část úvazku téměř každý pátý dospělý Američan. Jen zhruba polovina z nich přitom v průzkumu uvedla, že výpadky příjmů dobře zvládá.

Z pracovníků s příjmy do 40.000 dolarů (přes milion Kč) ročně nahlásilo v březnu ztrátu práce 39 procent lidí. Ve vyšší příjmové kategorii, kde na domácnost připadá 40.000 až 100.000 dolarů za rok, se stalo nezaměstnanými 19 procent a v příjmové kategorii nad 100.000 dolarů jen 13 procent lidí, uvádí Fed.

Více než třetina lidí, kteří přišli o práci, nepředpokládá, že bude schopna uhradit všechny účty. Nicméně 91 procent z nich očekává, že se vrátí do stejného zaměstnání.

Poslední průzkum Fedu o hospodaření a rozhodování v domácnostech zjistil, že jejich finanční situace se přitom v roce 2019 před pandemií výrazně zlepšovala. Mnozí pracující ale nebyli připraveni na finanční krizi.

Kromě rozdílů v jistotě zaměstnání koronavirus také odhalil rozdíly v přístupu ke zdravotní péči. Na 81 procent dospělých uvedlo, že pokud by u sebe pozorovali příznaky koronaviru, vyhledali by lékaře. Z lidí, kteří přišli o práci, nicméně osm procent přiznalo, že by k němu nešli ze strachu z vysokých nákladů. Mezi zaměstnanými lidmi by k lékaři v takovém případě nešla z obav před výdaji jen tři procenta lidí, zjistil Fed.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Peníze, ilustrační fotografie. Rozhovor

V pasti středních příjmů. Česko vyčerpalo potenciál dosavadního růstového modelu, upozorňuje Šitera

Koronavirová pandemie a energetická krize měly sice jiný charakter, ale společně ukázaly slabiny tuzemského, na exportu založeného ekonomického modelu. Pro další ekonomický posun by Česko muselo být více technologicky adaptivní, inovativní, zaměřit se na budování nové infrastruktury a místo nízké ceny práce dbát na její kvalifikovanost, konstatuje Daniel Šitera v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Výzkumník Ústavu mezinárodních vztahů v něm dále vysvětlil například to, z jakého důvodu podle něj Česká republika spadla do takzvané pasti středních příjmů a proč si nedokáže představit, že by se svým současným hospodářským modelem dokázala dosáhnout úrovně vyspělých ekonomik Skandinávie, Beneluxu či německy mluvících zemí. 

Více souvisejících

práce USA (Spojené státy americké) nezaměstnanost / nezaměstnaní Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy