Koronavirus táhne čínskou ekonomiku ke dnu. Továrny zavřené, hrozba i pro Evropu

Řada továren v Číně zůstává po novoročním volnu, které bylo prodlouženo kvůli epidemii nového koronaviru, zavřená i dnes. Místní úřady se tím snaží zamezit šíření nákazy. Zastavení provozů dopadá na druhou největší světovou ekonomiku a globální dodavatelský řetězec. Automobilky se potýkají s nedostatkem součástek od čínských dodavatelů. Podle odhadu Citibank se kvůli zmíněným omezením do práce v úterý bude moct vrátit jen 30 procent čínské pracovní síly.

Foxconn, největší smluvní výrobce elektroniky na světě a dodavatel Applu, dostal povolení úřadů znovu po dvou týdnech otevřít obří závod v Čeng-čou na severu země. Nemůže ale zatím obnovit provoz v továrně v jihočínském městě Šen-čen, kde se mají vyrábět letošní modely iPhonů. Do závodu v Čeng-čou se dnes ovšem vrátilo sotva 16.000 lidí, tedy méně než deset procent zaměstnanců, napsala agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje.

Mnoho zaměstnanců čínských společností se před volnem u příležitosti oslav lunárního Nového roku vracelo do domovských měst. Uzavírky celých regionů a měst nyní ztěžují přesuny po Číně. Analytici Citibank odhadují, že v úterý se do práce bude moct dostavit pouze 30 procent zaměstnanců.

Uzavírku svých závodů prodloužilo několik velkých automobilek. Francouzská PSA Group a japonská Nissan Motor uvedly, že jejich výrobní linky budou stát do pátku. Němečtí výrobci Volkswagen a BMW a japonské automobilky Toyota a Honda Motor chtějí výrobu v Číně znovu nastartovat příští týden. Francouzský výrobce součástek pro auta Valeo nechá své tři závody ve městě Wu-chan, epicentru nákazy, zavřené nejméně do 13. února.

Provoz dnes v Číně naopak obnovují americké automobilky Tesla, Daimler a Ford Motor.

Čínská provincie Chu-pej s metropolí Wu-chan zůstávají odříznuté od okolního světa. Závody zde mají mimo jiné japonská Honda (jeden dokonce ve Wu-chanu), americká automobilka General Motors (GM) a čínská Dongfeng Motor. GM dnes oznámila, že výrobu v Číně obnoví 15. února.

Hyundai Motor minulý týden uvedla, že zastaví na několik dní výrobu v Jižní Koreji, protože kvůli opatřením proti šíření nového typu koronaviru nemá díly z Číny. Dodavatelé jihokorejské automobilky sice od té doby provoz obnovili, ale objem je podle Hyundai zanedbatelný. Kia Motors ze stejného důvodu zavřela tři jihokorejské továrny; jedna z nich obnoví provoz v úterý.

Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) varovala, že kvůli nedostatku dílů z Číny by mohla pozastavit výrobu v Evropě. Japonská Suzuki v pátek uvedla, že zvažuje odebírat součástky jinde než v Číně. Chce se tak vyhnout narušení výroby v Indii, která je jejím největším trhem.

Co se týče čínských závodů jihokorejského výrobce elektroniky Samsung Electronics, dnes se rozjely výrobní linky v továrně na domácí spotřebiče. Výroba čipů v městě Si-an v centrální Číně běží, zatímco výroba televizí v Tchien-ťin u Pekingu bude znovu spuštěna 17. února, informoval dnes mluvčí společnosti.

Čínský internetový gigant Tencent Holdings požádal zaměstnance, aby do 21. února dále pracovali z domova.

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí, ruší kvůli nařízení místních úřadů všechny rezervace v Pekingu až do března. Zákazníkům vrátí peníze.

Související

Ruská armáda, ilustrační foto

Čína zvyšuje prodej strojů Rusku. To z nich vyrábí zbraně

Čína zvýšila prodej obráběcích strojů, mikroelektroniky a dalších technologií Rusku, které Moskva následně využívá k výrobě raket, tanků, letadel a dalších zbraní, aby je použila ve válce proti Ukrajině, uvedly Spojené státy ve své hodnotící zprávě.  

Více souvisejících

Čína Ekonomika Foxconn PSA Group automobilový průmysl Fiat Chrysler (FCA) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy