Krize v Číně: Prodej aut klesá už 17 měsíců, na vině je i obchodní válka

Prodej nových aut v Číně se v listopadu meziročně snížil o 3,6 procenta a propad zaznamenal už 17. měsíc za sebou. Snížil se i prodej vozů na alternativní pohon, v Číně označovaných NEV. Patří tam elektrická a hybridní auta a vozy s vodíkovým pohonem. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil čínský svaz výrobců aut CAAM.

Listopadový propad přišel po říjnovém poklesu o čtyři procenta a po zářijovém snížení o 5,2 procenta. Loni se prodej aut v zemi snížil poprvé od 90. let minulého století. Přispěl k tomu slábnoucí růst ekonomiky a také čínsko-americká obchodní válka. Letos podle CAAM pokles způsobila i změna emisních standardů v zemi.

Prodej vozů NEV se v listopadu propadl o 43,7 procenta po snížení o 45,6 procenta v říjnu. Prodej těchto aut se snížil už pátý měsíc za sebou. Loni naopak o téměř 62 procent vzrostl.

Čína auta na alternativní pohon masivně podporuje. Zavedla také pro automobilky kvóty na prodej těchto vozů. Letos ale snížila podporu prodeje a po roce 2020 ji chce zrušit.

Prodej jedné z nejznámějších čínských automobilek Geely se meziročně propadl o jedno procento. Prodej největší místní automobilky SAIC Motor klesl o 9,6 procenta, zejména kvůli slabému výkonu jejího společného podniku s General Motors, uvedla agentura Reuters.

Související

Více souvisejících

prodej aut Čína automobilový průmysl Ekonomika Geely Automobile Holdings Ltd. auto

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 27 minutami

před 51 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy