Maduro uvrhl obyvatele do bídy: Venezuelan sní průměrně 12 kilo masa za rok. Čech 83 kilo

Ekonomická krize, s níž se už několik let potýká Venezuela a v níž je v této ropné zemi nedostatek potravin, léků i benzínu, se výrazně projevila i na jídelníčku jejích obyvatel. Podle místní konfederace zemědělců Confagan klesla v této jihoamerické zemi spotřeba masa za 10 let o polovinu, takže letos připadlo na jednoho obyvatele Venezuely v průměru 12 kilogramů masa. Informoval o tom opoziční server La Patilla. Například v ČR činila loni průměrná spotřeba masa na osobu 83 kilogramů.

Podle předsedy venezuelské národní konfederace zemědělců Josého Agustína Campose připadlo letos na obyvatele Venezuely v průměru 12 kilogramů masa, zatímco v roce 2010 to bylo 24 kilogramů. Přitom průměr v celé Latinské Americe byl podle dva roky starých údajů Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) asi 60 kilo masa na obyvatele. Srovnatelný s Venezuelou byl v tomto ohledu v roce 2018 jen africký kontinent (průměr asi 10,5 kg).

Campos přičetl nedostatek masa ve Venezuele politice socialistické vlády, kterou z ekonomické krize v zemi viní i opozice a řada ekonomů. "Stáda dobytka se snížila i kvůli nedostatku léků pro zvířata, právní nejistotě pro podnikání i kvůli krádežím (dobytka)," uvedl Campos. Nedostatek potravin nutí Venezuelany krást dobytek na pastvách, dodal.

Vláda autoritářského prezidenta Nicoláse Madura částečně řeší nedostatek základního zboží v zemi přídělovým systémem, potravinové balíčky, jejichž rozdělování má na starosti armáda, ale využívá také k politické kampani. Před nedávnými parlamentními volbami, které velká část opozice bojkotovala jako nesvobodné a neuznala je ani EU, například místopředseda vládní strany Diosdado Cabello vyhrožoval, že kdo nepřijde k volbám, balíčky nedostane. Účast nakonec činila jen 31 procent, podle opozice byla nižší.

Související

Ministerstvo zemědělství

Inspekce oznámila výsledky kontrol u obilí a masa z Ukrajiny

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) spolu s řediteli Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Státní veterinární správy (SVS) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.

Více souvisejících

Maso Venezuela Ekonomika

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 5 minutami

před 21 minutami

před 44 minutami

před 49 minutami

Aktualizováno před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy