Máte drobné? Banky v USA se kvůli koronakrizi potýkají se zvláštním problémem

Banky po celých Spojených státech se kvůli koronavirové krizi potýkají se zvláštním problémem - mají nedostatek mincí. Upozornil na to šéf centrální banky USA (Fed) Jerome Powell. Fed již proto zahájil přídělový systém v dodávkách mincí pro banky a jedná s mincovnou.

Částečné uzavření ekonomiky kvůli koronavirové krizi způsobilo, že se "tok mincí ekonomikou zastavil", prohlásil Powell. Situaci ještě zhoršila skutečnost, že americká mincovna snížila produkci mincí kvůli opatřením na ochranu svých zaměstnanců.

Powell podle CNBC dodal, že si je vědom tohoto problému a věří, že je pouze dočasný. Fed spolupracuje s mincovnou i s regionálními pobočkami centrální banky a očekává, že až se ekonomika znovu otevře, mince se vrátí do oběhu.

Fed počátkem týdne řekl bankám, že jedná s mincovnou o zvýšení dodávek mincí, ale dokud se nepodaří výpadek vyřešit, musí omezit počet drobných, které jim pošle, aby zajistil spravedlivé rozdělení mincí ze zásob. Přidělování bude stanoveno podle vývoje objednávek mincí v minulosti, napsala agentura Reuters.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) peníze Fed (Americká centrální banka) Jerome Powell (Fed) Ekonomika banky zajímavosti Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 27 minutami

před 51 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy