Mezinárodní agentura zhoršila výhled poptávky po ropě, euforie kolem vakcíny nepomůže

Zahájení očkování proti novému koronaviru nepovede k rychlému odstranění negativního vlivu pandemie covidu-19 na globální poptávku po ropě. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Zároveň snížila odhad celosvětové poptávky po ropě na letošní i příští rok.

"Pochopitelná euforie kolem spouštění očkovacích programů zčásti vysvětluje vyšší ceny (ropy), potrvá však několik měsíců, než dosáhneme kritického množství očkovaných ekonomicky aktivních lidí, a tím i vlivu na poptávku po ropě," píše IEA ve své zprávě.

Our December Oil Market Report is out:• Global demand is now forecast to fall by 8.8 mb/d in 2020 before growing by 5.7 mb/d in 2021• Global supply rose by 1.5 mb/d in Nov as the US recovered from hurricane shut-ins & Libya’s production grewMore ⬇️ https://t.co/LND0hWpbFE

— International Energy Agency (@IEA) December 15, 2020

Agentura také varovala, že období vánočních svátků přináší riziko dalšího vzestupu počtu případů nákazy koronavirem, který by si mohl vyžádat zpřísnění restriktivních opatření.

IEA dnes také snížila odhad letošní poptávky po ropě o 50.000 barelů denně, prognózu na příští rok pak zhoršila dokonce o 170.000 barelů denně. Poukázala na slabou spotřebu leteckých pohonných hmot, která je důsledkem propadu osobní letecké přepravy způsobeného šířením koronaviru.

Za zhoršením výhledu pro poptávku po ropě stojí z velké části Evropa, kde se v letošním čtvrtém čtvrtletí v důsledku obnovených opatření proti šíření koronaviru očekává pokles poptávky po ropě oproti třetímu kvartálu, uvedla agentura Reuters.

Související

Bitcoin

Kdo máte kryptoměny pozor. Po íránském útoku na Izrael padl Bitcoin nejvíc za rok. Zdraží ropa či zlato?

Po nočním útoku Íránu na izraelské cíle Teherán signalizuje, že je připraven převzít přímější roli ve svém konfliktu s Izraelem, do nějž dosud vstupoval zejména skrze své spojence typu teroristů z Hamásu nebo Hizballáhu. To může znamenat novou kapitolu ve vleklém střetu obou zemí, přestože zmíněný noční útok, jenž se čekal předem, byl z velké části odražen.

Více souvisejících

ropa ekonomická diplomacie Mezinárodní energetická agentura (IEA) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Energetika

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

USA viní Čínu z podpory války proti Ukrajině. Pomáháte obcházet sankce, tvrdí Britové

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy