Microsoft koupí zpět vlastní akcie za 40 miliard dolarů, opět zvýší dividendu

Americká společnost Microsoft koupí zpět vlastní akcie za 40 miliard USD (937,8 miliardy Kč) a zvýší dividendu. V noci na dnešek o tom rozhodla správní rada společnosti. Program odkupu akcií nemá konečný termín a firma ho může ukončit, kdy bude chtít.

Za čtvrtletí vyplatí společnost dividendu 51 centů za akcii. To je o 11 procent více, než v předchozím čtvrtletí, napsala agentura Reuters. Microsoft vyplatil první dividendu akcionářům v roce 2003. Od té doby každoročně dividendu zvyšuje.

Akcie Microsoftu loni stouply zhruba o třetinu díky růstu zájmu o cloudové služby. Microsoftu pomáhá rozhodnutí generálního ředitele Satyy Nadelly snížit závislost na softwaru Windows pro osobní počítače a zaměřit se na služby cloud computing, tedy poskytování služeb či programů vzdálenými servery dostupnými z internetu. Nyní je Microsoft na tomto trhu dvojkou za firmou Amazon.

Nová výše dividendy je téměř dvojnásobná ve srovnání s dobou, kdy Nadella převzal funkci od Stevea Ballmera. Cena akcií se pak pod vedením Nadelly, tedy za více než pět a půl roku, podle serveru CNBC zvýšila téměř čtyřnásobně.

Microsoft je nyní s tržní kapitalizací přesahující jeden bilion dolarů jednou z nejcennějších společností v USA a má vysoké hotovostní rezervy. Zpětný odkup akcií je jedním ze způsobů, jak mohou společnosti rozdělit mezi akcionáře přebytečnou hotovost a podpořit cenu akcií. Takovým akcím však nejsou příliš nakloněni ekonomové, kteří obvykle upřednostňují investice do dlouhodobého růstu, upozornila agentura DPA.

Související

Více souvisejících

Microsoft Akcie Ekonomika

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy