Microsoft má zájem o veškeré aktivity TikToku mimo Čínu, píše Financial Times

Americký softwarový gigant Microsoft se zajímá o převzetí veškerých aktivit aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok mimo Čínu. Informoval o tom list Financial Times s odoláním na zdroje obeznámené s jednáním. Aplikaci, kterou provozuje čínská společnost ByteDance, nyní hrozí v USA zákaz, pokud její tamní aktivity nepřevezme americký podnik.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek vydal exekutivní příkaz, kterým zakázal obchodní transakce s firmou ByteDance.

Microsoft v neděli potvrdil, že s ByteDance jedná o převzetí aktivit TikToku ve Spojených státech, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandě. Podle zdrojů listu Financil Times však nyní usiluje také o aktivity TikToku v Evropě a na ostatních trzích, kde aplikace pod tímto názvem působí. Zájem Microsoftu se ale netýká Číny, kde společnost ByteDance svou aplikaci provozuje pod názvem Douyin.

Prezident Donald Trump nedávno pohrozil, že aplikaci TikTok v USA zakáže. Zdůvodňuje to obavami, že čínské vlastnictví firmy představuje riziko pro národní bezpečnost, protože čínská vláda tak podle něj může získávat informace o amerických občanech. V případě převzetí Microsoftem by aktivity TikToku v USA mohly pokračovat. Trump dal Microsoftu čas na dohodu do 15. září.

Kromě transakcí s ByteDance šéf Bílého domu ve čtvrtek zakázal obchodovat i s další čínskou společností Tencent Holdings, provozovatelem aplikace WeChat.

Související

Více souvisejících

Microsoft TikTok ByteDance WeChat Donald Trump USA (Spojené státy americké) Ekonomika Čína

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy