MMF zřejmě zhorší výhled světového hospodářství

Mezinárodní měnový fond (MMF) pravděpodobně přikročí k dalšímu zhoršení výhledu světového hospodářství, protože koronavirová krize má na řadu ekonomik větší dopad, než se předpokládalo. Uvedla to dnes podle agentury Reuters šéfka fondu Kristalina Georgievová. Ekonomové MMF dnes navíc varovali, že Evropa a Asie riskují novou vlnu koronaviru, pokud budou obnovovat hospodářský život příliš rychle.

MMF v polovině dubna ve svém jarním výhledu předpověděl, že globální ekonomika v letošním roce klesne o tři procenta. Světové hospodářství tak podle fondu směřuje k nejhlubší recesi od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. Ještě v lednu přitom MMF očekával nárůst světové ekonomiky o 3,3 procenta.

"Údaje přicházející z mnoha zemí jsou horší než naše již tak pesimistické prognózy," uvedla dnes Georgievová. "S velkou pravděpodobností někdy v červnu představíme aktualizaci svých prognóz," dodala. "Očekáváme, že tam bude o něco více špatných zpráv ohledně toho, jak vidíme rok 2020," upozornila.

Dubnová prognóza MMF předpokládá, že v České republice se hrubý domácí produkt (HDP) v letošním roce sníží o 6,5 procenta. Tak výrazný pokles česká ekonomika nezaznamenala ani za globální finanční krize v roce 2009. Někteří analytici přitom dubnový výhled MMF pro Českou republiku označili za příliš optimistický.

ČR nyní podobně jako další evropské země postupně uvolňuje restrikce zavedené v rámci boje proti koronaviru. Ekonomové MMF dnes upozornili, že evropské a asijské země by při uvolňování restrikcí "měly postupovat obezřetně a vzdorovat tlaku, aby činily příliš velké a příliš rychlé kroky a riskovaly návrat" koronaviru.

Podle ekonomů MMF se zdá, že Evropa restrikce uvolňuje v dřívější fázi epidemie než Čína, kde se koronavirus začal šířit již koncem loňského roku. "Evropa se tak zdá být ve větším nebezpečí než některé asijské země včetně Číny, ačkoli žádná země nemůže přesvědčivě ohlásit vítězství nad koronavirem," uvedli ekonomové.

Související

Více souvisejících

Mezinárodní měnový fond (MMF IMF) Kristalina Georgievová

Aktuálně se děje

před 24 minutami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

Princ Harry sbírá neúspěchy v kauze ohledně policejní ochrany v Británii

Princ Harry neuspěl se svým prvním odvoláním v případu, ve kterém soud v únoru rozhodl, že mladší syn britského krále Karla III. oprávněně přišel o ochranu placenou ze státní kasy poté, co se vzdal povinností člena královské rodiny a s manželkou Meghan a dětmi se přestěhoval do USA. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy