Nejbohatším Číňanem zůstává Jack Ma, na paty mu šlape Pony Ma

Nejbohatším Číňanem zůstává zakladatel internetové společnosti Alibaba Jack Ma. Za rok zvýšil hodnotu svého majetku o 45 procent na 58,8 miliardy USD (1,36 bilionu Kč), ukázal žebříček, který dnes zveřejnila výzkumná organizace Hurun.

Počet miliardářů se přitom v Číně navzdory pandemii zvyšuje rekordním tempem, k čemuž přispívá zejména růst cen akcií a vstup dalších firem na akciové trhy.

Žebříček nejbohatších lidí v Číně také podtrhuje rychlejší změny ve struktuře hospodářství. Zejména posun od tradičního zpracovatelského sektoru a realit směrem k internetovému obchodu, finančně technologickým službám a dalším sektorům, které jsou považovány za segmenty takzvané nové ekonomiky.

Šestapadesátiletý Jack Ma je v čele žebříčku už tři roky. Ke zhodnocení jeho majetku přispěl vedle úspěchu Alibaby také chystaný vstup na burzu společnosti Ant Group. Ta je právě ze sektoru finančně technologických služeb a patří do skupiny Alibaba. Primární veřejná nabídka akcií (IPO) této firmy by mohla být největší na světě a očekává se, že vytvoří další miliardáře.

Na druhém místě je devětačtyřicetiletý Ma Chua-tcheng, známý také jako Pony Ma. Je zakladatelem internetové společnosti Tencent a jeho majetek Hurun vyčíslil na 57,4 miliardy dolarů. To je proti loňsku nárůst o 50 procent. Na třetím místě je Čung Šan-šan (66), který nedávno uvedl na burzu v Hongkongu svou nápojovou firmu Nongfu Spring. Jeho majetek dosahuje 53,7 miliardy dolarů.

Celková hodnota majetku lidí na žebříčku institutu Hurun dosahuje čtyř bilionů dolarů (92,6 bilionu Kč). Na seznam čínských miliardářů se přitom mohl dostat jen člověk s majetkem alespoň dvě miliardy jüanů (6,9 miliardy Kč).

Související

Bernard Arnault

Nejbohatším člověkem na světě je letos Bernard Arnault, uvádí Forbes

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle 37. ročníku žebříčku časopisu Forbes šéf podniku na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault. Majetek tohoto francouzského podnikatele časopis vyčíslil na 211 miliard dolarů (4,5 bilionu Kč). Na druhou příčku tak Arnault odsunul šéfa americké automobilky Tesla Elona Muska. Jeho majetek se ztenčil na 180 miliard z loňských 219 miliard dolarů.

Více souvisejících

nejbohatší lidé světa Jack Ma Čína Alibaba Group Ekonomika

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 55 minutami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

MAAE se obává, že Izrael zaútočí na jaderná zařízení v Íránu

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v pondělí vyjádřil znepokojení nad možným útokem Izraele na jaderná zařízení v Íránu. Vyzval k mimořádné zdrženlivosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy