Nejdražší města světa: Pandemie covid změnila pořadí v žebříčku

Onemocnění covid-19, za kterým je šíření nového koronaviru, mění pořadí v žebříčku nejdražších měst pro život. Pohoršily si tak Singapur a Ósaka, které s Hongkongem loni sdílely první příčku. Na té je s touto asijskou finanční metropolí nově zpět Paříž a také Curych.

Ukázal to průzkum britské analytické organizace The Economist Intelligence Unit (EIU), který srovnává zářijové ceny 138 výrobků a služeb ve 130 městech po celém světě.

London is the world's 20th most expensive city, according to the EIU's latest cost of living survey https://t.co/Pl58uCcdyI

— The Economist (@TheEconomist) November 18, 2020

Index, který o pořadí měst v žebříčku rozhoduje, porovnává každé město s náklady na život v New Yorku. Život ve městech Severní a Jižní Ameriky, Afriky a východní Evropy ve srovnání s loňskem zlevnil. Životní náklady ve městech západní Evropy naopak vzrostly.

Předním příčkám i nadále dominují města asijská. Do první desítky se dostala i čtyři západoevropská města, což je podle analytiků dáno relativní silou evropských měn.

Například v Singapuru ceny klesly, protože z tohoto městského státu v důsledku pandemie covidu-19 odešli zahraniční pracovníci, uvádí EIU. Podražila většina čínských měst, kde spotřebitelské ceny zvyšuje obchodní napětí mezi Pekingem a Washingtonem.

Nejvíce vzrostly ceny v íránské metropoli Teheránu, který se vyšplhal o 27 příček na 79. místo. Hlavní příčinou jsou americké sankce, které komplikují dodávky zboží. Největší pokles cen pak vykázala brazilská města Rio de Janeiro a Sao Paulo, a to kvůli slabé měně a nárůstu chudoby.

Z deseti kategorií, na které se zpráva soustředí, nejvíce zdražil tabák. Naopak nejprudší propad vykázaly ceny oblečení.

Související

Sberbank

Města a obce se bojí, zda na ně zůstanou peníze ze Sberbank

Třicítka měst a obcí, které mají zablokované peníze ve zkrachovalé Sberbank CZ, chce po státu, aby se zabýval vypořádáním věřitelů banky. Podle nich hrozí to, že majetek banky bude prodán rychle bez řádného dohledu, čímž by nemuselo být dosaženo nejvyšší možné ceny, a pro samosprávy, které jsou až třetí v pořadí při vyplácení peněz, tak nezůstanou peníze, nebo jen minimum.
Lidé v centru Prahy

Města v Česku budou muset kvůli cenám energií omezovat investice i běžný provoz

Města a obce v České republice budou muset kvůli cenám energií omezovat investice i běžný provoz, pokud vláda nepřijde s krizovým scénářem. Drtivé většině obcí končí se závěrem letošního roku smlouvy s fixovanými cenami energií, na příští rok tak nemají energie zajištěné. Novinářům to dnes řekli zástupci Svazu měst a obcí České republiky (SMO ČR).

Více souvisejících

města singapur New York Londýn Paříž Hongkong

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy