Nejtemnější hodina lidstva. Koronavirus podle expertů drtí svět víc než ekonomická krize.

Stále více se objevují hlasy, které tvrdí, že koronavirus způsobil nejhorší krizi od druhé světové války. Mezinárodní měnový fond (MMF) už potvrdil, že SARS-CoV-2 má na ekonomiku mnohem horší dopad, než měla globální finanční krize z let 2008 až 2009.

"Nikdy v historii MMF jsme nebyli svědky toho, že by se světová ekonomika zastavila. Nyní se nacházíme v recesi, je to mnohem horší než globální finanční krize," uvedla podle televize CNBC šéfka fondu Kristalina Georgievová v projevu v ženevském sídle Světové zdravotnické organizace (WHO).

Dodala, že pandemie koronaviru představuje "nejtemnější hodinu lidstva a velkou hrozbu pro celý svět". Sama už dříve odhadla, že rozvojové země budou potřebovat na boj s koronavirem nejméně 2,5 bilionu USD (61,6 bilionu Kč).

"Jsme v bezprecedentní situaci, kdy se globální zdravotní pandemie změnila v ekonomickou a finanční krizi. Kvůli náhlému zastavení ekonomické aktivity se globální produkce v roce 2020 sníží," uvedla v nedávném prohlášení.

Fond upozornil na rozvojové země, hlavně ty s nízkými příjmy, které budou obzvláště těžce zasažené kombinací zdravotní krize, náhlého obratu kapitálových toků a v některých případech také prudkým poklesem cen komodit. Tyto země také bojují s nedostatkem deviz, MMF proto začal zkoumat další možnosti pomoci nad rámec jeho tradičních půjček.

Problém se ale netýká jen rozvojových zemí. Georgievová nedávno upozornila, že už nyní je jasné, že globální ekonomika, včetně USA, kvůli koronaviru vstoupila do recese horší, než byla ta vyvolaná globální finanční krizí.

Hloubka a délka recese podle ní bude záviset na dvou věcech - omezení šíření viru a efektivní, koordinované odpovědi na krizi. Je pro ni proto povzbudivé, že si světoví lídři uvědomili, že šíření koronaviru může zabránit pouze koordinované úsilí.

Kdy se situace obrátí?

Propad ekonomiky zaznamenávají i banky. Například investiční banka Goldman Sachs předpověděla, že hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států, které jsou největší ekonomikou světa, se ve druhém čtvrtletí propadne o 34 procent.

To by podle televize CNBC znamenalo nejprudší pokles v poválečné historii Spojených států. Někteří experti se ale domnívají, že jde o dočasné problémy, které by se mohly stabilizovat už příští rok.

Podle ratingové agentury S&P Global Ratings v celém letošním roce americká ekonomika klesne o 1,3 procenta, zatímco v Evropě počítá s dvouprocentním poklesem. Příští rok ale růst globální ekonomiky podle odhadů zrychlí na 4,9 procenta.

Georgievová upozornila, že podle názoru Světové zdravotnické organizace (WHO) lze pomocí důrazných a koordinovaných opatření dostat šíření nového koronaviru v Číně i ve světě pod kontrolu. Dodala, že globální spolupráce je v boji proti epidemii a jejím ekonomickým dopadům klíčová.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika WHO (Světová zdravotnická organizace) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy