Nerovnost děsivě roste. Nejbohatší lidé světa zbohatli o další biliony

Majetek 500 nejbohatších lidí světa podle seznamu miliardářů sestavovaného agenturou Bloomberg v letošním roce stoupl o 25 procent na 5,9 bilionu USD (134,2 bilionu Kč). Jedničkou v žebříčku zůstal zakladatel a ředitel internetového obchodu Amazon.com Jeff Bezos, i když ten se kvůli rozvodu dostal mezi zhruba pět desítek osob, jejichž hodnota majetku se loni snížila, a to o téměř devět miliard USD na 116 miliard USD.

Za Bezosem skončili spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates a Francouz Bernard Arnault, majitel luxusního konglomerátu LVMH. Majetek všech tří nejbohatších lidí překračuje 100 miliard USD. Arnault se letos dostal mezi miliardáře, jejichž majetek vzrostl nejvíce, a to o téměř 38 miliard USD.

Celkem hodnota majetku 500 nejbohatších lidí stoupla o 1,2 bilionu USD, píše Bloomberg. Tak obrovský růst zřejmě posílí již nyní vášnivou debatu o zvyšující se nerovnosti bohatství a příjmů. Ve Spojených státech nejbohatší 0,1 procenta populace kontroluje největší podíl majetku od roku 1929. To již přimělo některé politiky k výzvám k radikální restrukturalizaci ekonomiky.

Nejvíce miliardářů mají Spojené státy, v žebříčku Bloombergu je celkem 172 miliardářů z USA. Celkově jejich majetek stoupl o 500 milionů USD. Nejvíce se rozrostl majetek majitele Facebooku Marka Zuckerberga a Gatese. Majetek Zuckerberga stoupl o více než 27 miliard USD a Gatese o 23 miliard USD. Druhé místo s celkovým počtem 54 miliardářů patří Číně.

Nejvíce zřejmě loni zbohatli ruští miliardáři, jejichž majetek stoupl o 21 procent, tedy 51 miliard USD. Pomohl jim růst měn, akcií a dluhopisů rozvíjejících se zemí.

Z českých zástupců je v žebříčku Bloombergu na 111. místě Petr Kellner. Hodnota jeho majetku letos vzrostla o 1,3 miliardy USD na 12,8 miliardy USD.

Hvězda reality show Kylie Jennerová se letos stala nejmladší miliardářkou, která majetek vydělala sama, díky své kosmetické značce Kylie Cosmetic. Jennerová, nejmladší z rodiny Kardashianových, prodala podíl 51 procent v Kylie Cosmetics za 600 milionů USD firmě Coty.

Související

Bernard Arnault

Nejbohatším člověkem na světě je letos Bernard Arnault, uvádí Forbes

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle 37. ročníku žebříčku časopisu Forbes šéf podniku na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault. Majetek tohoto francouzského podnikatele časopis vyčíslil na 211 miliard dolarů (4,5 bilionu Kč). Na druhou příčku tak Arnault odsunul šéfa americké automobilky Tesla Elona Muska. Jeho majetek se ztenčil na 180 miliard z loňských 219 miliard dolarů.

Více souvisejících

nejbohatší lidé světa Jeff Bezos Bill Gates Mark Zuckerberg (majitel sítě Facebook) Petr Kellner Ekonomika Bernard Arnault finance USA (Spojené státy americké) Bloomberg.com

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy