Nissan jde ke dnu. Automobilce klesl provozní zisk o 70 procent

Japonské automobilce Nissan Motor ve druhém finančním čtvrtletí klesl provozní zisk o 70,4 procenta na 30 miliard jenů (6,4 miliardy Kč). Společnost se potýká s poklesem prodeje a s negativními důsledky obvinění bývalého předsedy správní rady Carlose Ghosna z finančních deliktů. Výhled provozního zisku na celý finanční rok pak firma snížila na nejnižší hodnotu za posledních 11 let.

Čtvrtletní provozní zisk byl výrazně nižší než očekávání analytiků, kteří jej v průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali v průměru na 47,48 miliardy jenů. Výhled provozního zisku na finanční rok, který se uzavře na konci března 2020, automobilka snížila o 35 procent na 150 miliard jenů. Druhý největší výrobce aut v Japonsku očekává, že po celém světě prodá 5,2 milionu vozů, což by bylo o 300.000 méně, než firma uváděla v předchozí prognóze.

Carlos Ghosn vedl podnik asi 20 let, loni v listopadu byla ale zatčen a nyní čeká na soud. Čelí obvinění, že využíval firemní peníze pro vlastní účely a podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. Tvrdí však, že je nevinen.

Ghosn je architektem dlouholeté francouzsko-japonské automobilové aliance Renault-Nissan, do které se v roce 2016 zapojila také automobilka Mitsubishi. Po listopadovém zatčení byl postupně odvolán z čela správních rad všech tří členských podniků aliance.

Na začátku letošního října automobilka jmenovala generálním ředitelem dosavadního šéfa čínské divize Makota Učidu (53). V čele podniku vystřídal Hirota Saikawu, který odstoupil, když vyšly najevo nesrovnalosti v jeho příjmech.

Roky uplatňování velkých slev a prodeje celých vozových parků, zejména ve Spojených státech, zanechaly na Nissanu dojem levné značky, podepsaly se negativně na zisku a snížily cenu vozů Nissan při opětovném prodeji, poznamenala agentura Reuters.

Automobilka nyní zavádí plán obnovy, v jehož rámci plánuje do roku 2023 propustit téměř desetinu pracovní síly a snížit celosvětovou výrobu svých vozidel o deset procent. Chce tak snížit náklady, které podle ní pod Ghosnovým vedením neúměrně narostly.

Související

Nissan

Nissan chce mít po roce 2030 většinu vozů na elektřinu

Japonská automobilka Nissan Motor chce mít všechny vozy na klíčových trzích, tedy v Japonsku, Číně, Spojených státech a v Evropě, v prvních letech po roce 2030 částečně nebo zcela na elektřinu. Do roku 2050 pak hodlá být bezemisní. Informovala o tom dnes agentura Kjódó.

Více souvisejících

Nissan Motor automobilový průmysl Japonsko Ekonomika Carlos Ghosn (Nissan)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 14 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy