Nissanu prudce klesl zisk, firma zhoršila i celoroční výhled

Japonské automobilce Nissan Motor klesl kvůli slabému odbytu v prvních devíti měsících finančního roku čistý zisk meziročně o 87,6 procenta na 39,3 miliardy jenů (8,2 miliardy Kč). Firma dnes také uvedla, že snižuje odhad provozního zisku na letošní rok o 43 procent na 85 miliard jenů. Nissan se stále vzpamatovává ze skandálu kolem svého bývalého ředitele Carlose Ghosna.

Analytici v anketě společnosti Refinitiv odhadovali, že firma vytvoří celoroční provozní zisk 134,5 miliardy jenů.

Druhá největší japonská automobilka také uvedla, že nevyplatí dividendu za druhou polovinu roku. V samotném třetím finančním čtvrtletí, které skončilo v prosinci, Nissan vykázal čistou ztrátu 26,1 miliardy jenů. Celosvětový prodej pak automobilce v období od října do prosince klesl o 11 procent.

Prudký pokles příjmů už firmu přiměl k plánům na snižování pracovních míst, zavírání výrobních závodů a omezování modelové nabídky. Automobilka se tak odklání od linie bývalého ředitele, který důrazně prosazoval snahu zvýšit podíl Nissanu na trhu, uvedla agentura Reuters. Její zdroje také uvádějí, že o práci by mohlo přijít nejméně 4300 pracovníků mimo výrobu a že firma zavře dvě továrny.

Nepříznivý výhled Nissanu kontrastuje s optimistickými prognózami domácích rivalů Toyota a Honda. Podnik má od loňského září už třetího generálního ředitele a nyní očekává, že za celý finanční rok - tedy do konce března - prodá 5,05 milionu aut. To by byl nejhorší výsledek od roku 2013.

Carlos Ghosn býval generálním ředitelem francouzsko-japonské aliance, která sdružuje automobilky Renault, Nissan a Mitsubishi. V Japonsku byl po obvinění z podvodného jednání a korupce ve vyšetřovací vazbě, z které byl ale propuštěn na kauci. Ze země se mu loni v prosinci podařilo uprchnout do Libanonu.

Ghosn tvrdí, že je nevinen a že jeho zadržení v Japonsku bylo výsledkem komplotu. Ten měl podle něj za cíl odstranit ho z vedení Nissanu, protože se snažil o užší integraci této japonské firmy s francouzskou automobilkou Renault.

Související

Nissan

Nissan chce mít po roce 2030 většinu vozů na elektřinu

Japonská automobilka Nissan Motor chce mít všechny vozy na klíčových trzích, tedy v Japonsku, Číně, Spojených státech a v Evropě, v prvních letech po roce 2030 částečně nebo zcela na elektřinu. Do roku 2050 pak hodlá být bezemisní. Informovala o tom dnes agentura Kjódó.

Více souvisejících

Nissan Motor automobilový průmysl Carlos Ghosn (Nissan) Ekonomika Japonsko auto

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy