Nová NAFTA: Sněmovna USA kývla na obchodní dohodu s Kanadou a Mexikem

Americká Sněmovna reprezentantů dnes schválila upravenou podobu nové severoamerické dohody o volném obchodu. Dohodu mezi Spojenými státy, Mexikem a Kanadou podpořilo 385 kongresmanů, 41 jich hlasovalo proti, informovala agentura Reuters.

Dohoda známá jako USMCA nahradí Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA) z roku 1994. Ve Spojených státech ji na počátku příštího roku bude muset ještě schválit Senát.

The great USMCA Trade Deal (Mexico & Canada) has been sitting on Nancy Pelosi’s desk for 8 months, she doesn’t even know what it says, & today, after passing by a wide margin in the House, Pelosi tried to take credit for it. Labor will vote for Trump. Trade deal is great for USA!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 19, 2019

Změna dohody NAFTA byla jedním z klíčových volebních slibů Donalda Trumpa. Nynější americký prezident ji opakovaně označoval za "katastrofu" pro americké průmyslové podniky a vinil ji z rozsáhlého odlivu pracovních míst ze Spojených států do Mexika.

We are thankful to @SpeakerPelosi & her allies on the #USMCA working group, who pushed to remedy numerous shortcomings contained in the original USMCA text. The end result is a vast improvement over both the original NAFTA & the agreement negotiated by President Trump last year. pic.twitter.com/Fi9kZk9MhH

— AFL-CIO ✊? (@AFLCIO) December 19, 2019

V reakci na výsledek hlasování ve Sněmovně reprezentantů mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard uvedl, že USMCA bude na počátku nových investic a hospodářského růstu Mexika, mimo jiné proto, že ukončí období nejistoty.

Dohodu USMCA podepsali americký prezident Donald Trump, tehdejší mexický prezident Enrique Peňa Nieto a kanadský premiér Justin Trudeau již loni v listopadu na okraj summitu G20 v Argentině. Letos v červnu ji Mexiko jako první ratifikovalo.

V USA se ale proti dohodě postavili demokraté, kteří mají nyní ve Sněmovně reprezentantů většinu. Po složitých dodatečných jednání mezi Trumpovou administrativou a demokraty se podařilo vyjednat kompromis.

Související

Donald Trump

Nová NAFTA nebude? Trumpova cla vůči Mexiku ohrožují podpis dohody USMCA

Osud obchodní Dohody USA-Mexiko-Kanada (USMCA), která má nahradit Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA), je po rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalit clo na veškerý mexický dovoz nejistý. Shodli se na tom odborníci oslovení zpravodajským serverem CNBC. Proces ratifikace přitom právě odstartoval.
Americký dolar

Trump vyjednal paskvil? Dopady nové smlouvy NAFTA na USA jsou rozporuplné

Možné dopady nové severoamerické dohody o volném obchodu, která má nahradit dřívější smlouvu NAFTA, na hospodářství Spojených států mohou být rozporuplné. Z odhadů americké komise pro mezinárodní obchod (ITC) vyplývá, že by sice mohla mírně povzbudit americkou ekonomiku, ale zároveň může utlumit tamní automobilovou výrobu. Informuje o tom agentura Reuters.

Více souvisejících

USMCA Dohoda NAFTA Sněmovna reprezentantů kongresu USA USA (Spojené státy americké) Kanada Mexiko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Německo zatklo muže za špionáž v europarlamentu pro Čínu. Peking reaguje

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy