Nový koronavirus straší i investory, čínské akcie prudce oslabují

Čínské akcie dnes kvůli obavám z nového koronaviru oslabily zhruba o tři procenta. Zaznamenaly tak nejprudší jednodenní pokles za téměř devět měsíců. Investoři prodávali zejména akcie podniků, které působí v dopravním a zábavním průmyslu, například leteckých společností či provozovatelů kin a zábavních parků.

Index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, uzavřel dnešní obchodování poklesem o 3,1 procenta na 4003,90 bodu. Hlavní index šanghajské burzy Shanghai Composite ztratil 2,8 procenta na 2976,53 bodu.

Index CSI300 kvůli obavám z nového koronaviru zažil nejhorší týden od loňského května a index Shanghai Composite nejhorší týden od loňského srpna. V pátek budou akciové trhy v Číně uzavřeny kvůli oslavám lunárního Nového roku.

Počet obětí nákazy novým koronavirem v Číně vystoupil nejméně na 17 a počet infikovaných se blíží k šesti stovkám. Všechna úmrtí jsou hlášena z centrální provincie Chu-pej, jejíž hlavní město Wu-chan je považováno za ohnisko nákazy.

Úřady se proto ve Wu-chanu rozhodly přerušit veřejnou dopravu a pozastavit leteckou dopravu z města. Tak zásadní opatření vyděsila investory, kteří začali přesouvat peníze z akcií do dluhopisů, považovaných za bezpečnější investici.

Ekonom Larry Hu ze společnosti Macquarie Capital podle agentury Reuters uvedl, že akciovému trhu dominují obavy z nového koronaviru, který vyvolal vzpomínky na epidemii SARS z let 2002 a 2003. "Nedokážeme odpovědět na to, jak vážné to bude a kdy to skončí," upozornil. "To nejhorší teprve přijde," dodal. Dopady nového koronaviru na čínskou ekonomiku by ale podle něj měly být zvládnutelné a krátkodobé.

Související

Ilustrační foto Komentář

Kde v roce 2024 vydělat peníze? Investice mohou i letos přinést slibné výnosy

Možná, že právě čtete nějakou zprávu od vaší investiční společnosti, makléře či společnosti, která vám spravuje vaše peníze o tom, kolik jste v minulém roce vydělali. Ale než se pustíte do kritického srovnávání všemožných žebříků top investic či vkladů za rok 2023, je dobré si uvědomit, že hodnota investic a výnosů z nich může vždycky (ty „verzály“ jsou napsány schválně, jako varování) klesat i stoupat, takže se vám, opět vždycky, může vrátit méně, než jste investovali. A také, že minulá výkonnost nějakého typu investice není spolehlivým vodítkem pro jeho budoucí výnosy. Snadno řečeno: To, že něco vloni vydělalo 40 procent neznamená, že se to letos určitě zopakuje. Ale nechť. 
Bitcoin Komentář

Zlato nebo Bitcoin pod stromeček? Pro a proti investice jako vánočního dárku

Zdání klame, říká se, jenže právě nyní, jen pár dní před rozdáváním dárků u vánočního stromečku, to platí o to víc. Trápíte se možná tíživou otázkou, co byste zrovna měli pořídit jako vánoční dárek. Určitě chcete, aby to nebylo nic všedního a „měkkého“, ale ani příliš drahého. Když se člověk podívá třeba na řadu grafů vývoje investičních nástrojů, možná taky přijde nápad: Investice jako dárek. Stojí za to třeba koupit si pod stromeček nějaký ten Bitcoin nebo zlato a čekat pár měsíců na to, až se vše zhodnotí?

Více souvisejících

Akcie Čína Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 6 minutami

před 13 minutami

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán zvedá varovný prst: Jaderný program máme k mírovým účelům, může se to ale změnit

Jaderné zbraně nemají žádné místo v nukleární doktríně Íránu, uvedl v pondělí mluvčí tamního ministerstva zahraničních věcí Násir Kanaání. Podle serveru The Times of Israel (TOI) Írán opakovaně prohlašuje, že jeho jaderný program slouží pouze k mírovým účelům, může se to ale změnit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy