O kolik klesne výkon automobilového průmyslu? Tady je předpověď

Celosvětový objem produkce automobilového průmyslu v letošním roce klesne o 20 až 25 procent a návrat výroby na loňskou úroveň bude trvat několik let. Předpověděl to podle agentury Reuters americký dodavatel automobilových součástek Visteon.

Automobilový průmysl se nyní po celém světě potýká s negativními dopady koronavirové krize, která těžce zasáhla výrobní aktivity i poptávku. "Již před covidem-19 automobilový průmysl zpomaloval, což bylo obzvlášť patrné v Číně," uvedl šéf Visteonu Sachin Lawand. "Covid -19 zasadil výrazný úder a stáhl tento průmysl na úrovně, jaké jsme již dlouho neviděli," dodal.

Analytická společnost IHS Markit už dříve předpověděla, že celosvětový prodej lehkých motorových vozidel v letošním roce klesne o 22 procent na 70,3 milionu vozů.

V České republice se v období od ledna do dubna výroba osobních automobilů meziročně propadla o zhruba 31 procent na 337.497 vozů. V samotném dubnu způsobily odstávky vyvolané pandemií koronaviru propad produkce o 88,5 procenta na 14.589 vozů.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Spory o emisní normy a Česko proti Euro 7. Jaká auta budeme řídit?

To, že náš život ovlivňují často maličkosti, není jistě třeba připomínat. Právě probíhající vášnivé diskuse o nových emisních normách Evropské unie jsou toho dobrým příkladem. Škoda jen, že kvůli maličkostem nám mezi prsty zbytečně protékají ty „velké“ a „důležité“ skutečnosti. Připomíná to totiž jeden velmi známý „kus“: Mnoho povyku (možná) pro nic. Hodně důležitá otázka, která může člověka napadnout je, zda je skutečně nějaké to množství určitých látek z výfukových plynů motorů ve všech možných souvislostech důležitější než (nadneseně) čistší a zdravější ovzduší na planetě Zemi?
Stavebnictví, ilustrační foto.

Stavebnictví dál klesá. Průmyslu pomohla auta, obchod je v přebytku

Stavební výroba v Česku v květnu pokračovala čtvrtý měsíc v poklesu, meziročně se snížila o 2,7 procenta. Naopak průmyslová výroba vzrostla o 1,4 procenta, táhla ji zejména produkce motorových vozidel. Zvýšení exportu aut společně se snížením schodku obchodu s ropou a plynem pomohlo bilanci zahraničního obchodu, která v květnu skončila v přebytku 11,8 miliardy korun, v kladných hodnotách je od počátku roku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Více souvisejících

automobilový průmysl Průmysl auto Škoda

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy