Obavy americké vlády z TikToku zažehl Zuckerberg, píše The Wall Street Journal

Obavy americké vlády z čínské aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok zažehl loni na podzim šéf Facebooku Mark Zuckerberg, když se snažil zabránit větší regulaci své firmy, píše na svém webu deník The Wall Street Journal (WSJ). Prezident Donald Trump nařídil v polovině tohoto měsíce čínskému provozovateli aplikace urychleně prodat své operace ve Spojených státech. Ten se chystá bránit u soudu.

Zuckerberg řekl v projevu ke studentům Georgetownské univerzity, že TikTok na rozdíl od Facebooku nectí svobodu slova. Uvedl také, že tato aplikace provozovaná čínskou společností ByteDance ohrožuje americké hodnoty a technologickou nadřazenost.

V podobném duchu se šéf amerického technologického gigantu vyjadřoval i na schůzkách s úředníky a zákonodárci při této své říjnové návštěvě Washingtonu i během cest do hlavního města několik týdnů předtím. O tom, že čínské firmy ohrožují americké a že hrozba z jejich strany je větší než může pocházet od jeho firmy, se Zuckerberg snažil přesvědčit i Trumpa při soukromé večeři v Bílém domě na konci října, napsal The Wall Street Journal s odkazem na své zdroje.

Jen málokterá technologická firma může z potíží, jakým teď TikTok čelí, těžit více než Facebook, poznamenává deník. TikTok získal ve Spojených Státech už více než 100 milionů uživatelů, zatímco Facebook jich má letos podle webu Statista přes 223 milionů. V letošním prvním čtvrtletí byl TikTok také podle výzkumné společnosti Sensor Tower nejčastěji stahovanou aplikací.

"TikTok se za poslední dva roky stal na západních trzích z téměř ničeho opravdu něčím," řekl listu Brian Wieser šéf společnosti GroupM, která se zabývá obchodním zpravodajstvím a spadá pod nadnárodní společnost WPP PLC.

Facebook dříve startupy, které by jej mohly ohrozit, jako je TikTok, kupoval. ale obavy z antimonopolních úřadů mohou velké technologické firmy přimět, aby se poohlédly po jiných prostředcích obrany. "Můžete pak uvítat větší regulaci nebo záležitosti, které by startupům omezily příležitosti," dodal Wieser.

Související

Meta Platforms

Zuckerberg včera zbohatl o 650 miliard korun, letos už o bilion. Investoři mu tak tleskají hlavně za to, že byl schopen rychle propustit přes 20 tisíc lidí

Spoluzakladatel a šéf Mety, matky Facebooku, letos bohatne jako nikdo jiný. Mark Zuckerberg od začátku roku rozhojnil své jmění o v přepočtu zhruba 980 miliard korun. To je suma, jež přesahuje polovinu letos plánovaných příjmů českého státního rozpočtu. Zuckerberg tak zažívá comeback mezi ty světově vůbec nejbohatší. Celkově totiž jeho jmění činí bezmála čtyři biliony korun, což jej momentálně řadí na čtvrtou příčku globálně nejbohatších lidí. Více už má jen Elon Musk, Jeff Bezos a Bernard Arnault. 

Více souvisejících

Mark Zuckerberg (majitel sítě Facebook) TikTok Donald Trump USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy