Obchodní dohoda na spadnutí? Čína odkládá zavedení cel na auta z USA

Čína odloží plánované zavedení cel na dovážené americké automobily a další zboží. Oznámila to dnes agentura AP s odvoláním na prohlášení čínské vlády. Peking reaguje na příznivý vývoj obchodních jednání mezi oběma zeměmi a na páteční oznámení Washingtonu, že nezavede plánovaná dodatečná cla na čínské zboží.

Spojené státy a Čína před dvěma dny oznámily, že dosáhly první fáze obchodní dohody, která by mohla být podepsána v prvním lednovém týdnu. Ujednání potvrdil na twitteru i prezident Donald Trump.

"Sjednali jsme velmi rozsáhlou první fázi dohody s Čínou. Oni souhlasili s mnoha strukturálními změnami a s rozsáhlými nákupy zemědělských produktů, energie a zpracovatelských výrobků," napsal Trump.

The deal I just made with China is, by far, the greatest and biggest deal ever made for our Great Patriot Farmers in the history of our Country. In fact, there is a question as to whether or not this much product can be produced? Our farmers will figure it out. Thank you China!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 12, 2019

Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR) pak uvedl, že Spojené státy nezavedou plánovaná dodatečná cla na čínské zboží v roční hodnotě 160 miliard dolarů (3,7 bilionu Kč). U dovozu v hodnotě 120 miliard dolarů dokonce cla sníží o polovinu, tedy na 7,5 procenta. Čína se zavázala k nákupu amerických zemědělských produktů za 40 miliard dolarů v příštích dvou letech.

Americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer dnes v rozhovoru s televizí CBS řekl, že zmíněná první fáze dohody s Čínou je kompletně hotová. Ujednání podle něj v příštích dvou letech zdvojnásobí americký export do této asijské země.

Peking dnes oznámil, že pozastavuje zavedení cla ve výši 25 procent na dovoz automobilů vyráběných v USA, které mělo vstoupit v platnost dnešním dnem. Postiženy měly být především ve Spojených státech vyráběné vozy značek BMW a Mercedes. Další skupina amerického zboží měla být zatížena clem ve výši pět až deset procent.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie.

EU se dohodla na přísnějším omezení dovozu výrobků z Ukrajiny

Evropské státy a Evropský parlament dosáhly v pondělí dohody o prodloužení bezcelního dovozu některých zemědělských výrobků z Ukrajiny. Belgické předsednictví v Radě EU oznámilo, že přestože dovoz zůstane bezcelní, budou uplatněna přísnější omezení.  
Evropský parlament

Europoslanci prodloužili pozastavení dovozních cel na ukrajinské potraviny

Europoslanci dnes o rok prodloužili opatření na podporu obchodu s Ukrajinou. Velkou převahou hlasů schválili další pozastavení dovozních cel na ukrajinský vývoz zemědělských produktů. Chtějí tak pomoci zemi napadené Ruskem, protože válka Ukrajině brání v obchodování se zbytkem světa. Platnost nynějších opatření skončí 5. června.

Více souvisejících

clo Čína USA (Spojené státy americké) Donald Trump Ekonomika

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 25 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

Nová pravidla pro stejnopohlavní partnerství už musí posvětit jen prezident Pavel

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy