Obchodní válka polevuje? Čína osvobodí některé produkty USA od dodatečných cel

Čína se rozhodla osvobodit 16 druhů produktů od dodatečných cel uvalených na dovoz ze Spojených států. Opatření se týká například některých maziv a syrovátky. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešního prohlášení čínského ministerstva financí. Výjimka z cel vstoupí v platnost 17. září a potrvá jeden rok.

Výjimka se nicméně týká pouhého zlomku z více než 5000 druhů amerických produktů, na které Čína dodatečná cla uvalila. Clům i nadále podléhá klíčový exportní artikl Spojených států, jakou jsou například sojové boby, napsala agentura Reuters.

Čínské ministerstvo financí uvedlo, že bude uvažovat o dalších produktech, které by mohly být od cel osvobozeny. Dodalo, že v "příslušnou" dobu učiní další oznámení.

Rozhodnutí Pekingu mělo příznivý vliv na akciové trhy, evropské akcie se dnes vyšplhaly na šestitýdenní maximum. "Výjimka zvýšila optimismus," uvedl analytik Connor Campbell ze společnosti Spreadex. "Působí jako smířlivé gesto mezi těmito dvěma velmocemi," dodal.

Spojené státy a Čína spolu již od loňského roku vedou obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalují cla. Americký prezident Donald Trump viní Čínu z řady nekalých obchodních praktik, které podle něj poškozují americké podniky.

Minulý týden se představitelé USA a Číny dohodli, že další kolo obchodních rozhovorů, jejichž cílem je ukončení konfliktu, se bude konat příští měsíc ve Washingtonu. Obchodní válka mezi USA a Čínou má negativní dopad na světovou ekonomiku a na finančních trzích vyvolává obavy z globální hospodářské recese.

Bílý dům se zaváděním cel na čínské zboží snažil vyvinout tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou i reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků. Peking na postup Washingtonu reaguje odvetnými cly na dovoz z USA.

Související

Evropský parlament

Europoslanci prodloužili pozastavení dovozních cel na ukrajinské potraviny

Europoslanci dnes o rok prodloužili opatření na podporu obchodu s Ukrajinou. Velkou převahou hlasů schválili další pozastavení dovozních cel na ukrajinský vývoz zemědělských produktů. Chtějí tak pomoci zemi napadené Ruskem, protože válka Ukrajině brání v obchodování se zbytkem světa. Platnost nynějších opatření skončí 5. června.
Donald Trump, 45. prezident USA Rozhovor

Trump před 5 lety vyhlásil Číně „obchodní válku“. Příčiny byly jiné, než se uvádí, tvrdí amerikanista Hornát

Uplynulo pět let od chvíle, kdy tehdejší americká administrativa prezidenta Donalda Trumpa výrazně zvýšila cla na vybrané čínské zboží, konkrétně solární panely a pračky. Mnozí proto považují 23. leden 2018 za počátek pomyslné americko-čínské obchodní války. Podle amerikanisty Jana Hornáta z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze byla - navzdory zažitému přesvědčení - vedena spíše obavami o bezpečnost Spojených států než snahou snižovat jejich obchodní deficit. 

Více souvisejících

clo Čína USA (Spojené státy americké) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy