Obchodní válka přes Atlantik: WTO povolí EU uvalit clo na zboží z USA

Světová obchodní organizace (WTO) povolí Evropské unii začít uplatňovat clo na dovoz zboží ze Spojených států v objemu až čtyř miliard dolarů (92,6 miliardy Kč) ročně. Půjde o odvetu za subvence, které Washington poskytoval americkému výrobci letadel Boeing. Uvedla to dnes agentura Reuters, podle které by verdikt mohl padnout ještě dnes.

Rozhodnutí WTO zřejmě vyvolá další napětí mezi oběma regiony, a to jen tři týdny před prezidentskými volbami, které jsou v USA plánovány na 3. listopadu. Mohlo by ale také pomoci vleklý spor mezi EU a USA o subvencování výroby letadel urovnat. Spor se táhne už 16 let a obě strany daly najevo, že jsou ochotny jej vyřešit.

Očekávanému rozhodnutí, které zpozdila pandemie nemoci covid-19, předcházel loňský verdikt WTO. Organizace loni v říjnu povolila Spojeným státům uvalit jako odvetu za subvencování letadel Airbus cla na zboží z Evropské unie v objemu až 7,5 miliardy dolarů ročně.

Spojené státy a Evropská unie se navzájem obviňují z nelegální podpory svých výrobců letecké techniky Airbus a Boeing od roku 2004. Kvůli paralelním případům se už popsaly tisíce stránek nálezů a spory výrazně ochromily už tak přetíženou WTO. Oba případy dohromady představují dosud největší firemní obchodní spor na světě.

WTO v průběhu sporu zjistila, že obě strany, tedy jak EU, tak USA, v rozporu s pravidly této globální organizace poskytují finanční podporu svým výrobcům letadel, tedy firmám Airbus a Boeing. Činily to s cílem zajistit jim výhodnější pozici na trhu.

Související

Kyjev

Ukrajina pozastavila stížnosti podané u WTO na Slovensko, Polsko a Maďarsko

Ukrajina zastavila své stížnosti, které podala minulý měsíc u Světové obchodní organizace (WTO) na Slovensko, Polsko a Maďarsko. Toto rozhodnutí souvisí s tím, že země udržují embargo na dovoz ukrajinského obilí. Ukrajinský obchodní zástupce Taras Kačka dodal, že Kyjev pracuje na hledání komplexního řešení obchodního sporu.

Více souvisejících

wto clo EU (Evropská unie) USA (Spojené státy americké) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy