Obchodní válka s USA? Budeme se bránit, pohrozil čínský prezident

Čína se chce se Spojenými státy dohodnout na první fázi obchodní smlouvy a aktivně se snaží vyhnout obchodní válce. Pokud ale bude třeba, je připravena k odvetě, řekl dnes na mezinárodním ekonomickém fóru v Pekingu čínský prezident Si Ťin-pching.

"Pokud bude třeba, budeme se bránit, ale aktivně pracujeme na tom, abychom se obchodní válce vyhnuli. Tuto obchodní válku jsme nezačali a není to něco, co chceme," prohlásil Si Ťin-pching v pekingské Velké síni lidu. Zopakoval, že k dohodě s Washingtonem je nutný "vzájemný respekt a rovnost".

Spojené státy a Čína spolu už od loňského roku vedou obchodní válku, ve které na sebe vzájemně uvalují cla. Zároveň ale jednají o obchodní dohodě. Peking navrhuje, aby Si a jeho americký protějšek Donald Trump podepsali její první část počátkem prosince.

Dalším důležitým datem ve sporu obou největších světových ekonomik, který ohrožuje globální hospodářství, se podle pozorovatelů může stát 15. prosinec. K tomuto datu mají v USA vstoupit v platnost další cla na čínské zboží v celkové roční hodnotě 156 miliard dolarů (3,6 bilionu Kč). Podle agentury Reuters se budou vztahovat mimo jiné na elektroniku a na vánoční ozdoby.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

Si Ťin-pching Čína USA (Spojené státy americké) Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy