Obchodní válka USA-Čína jede naplno, Trump ohlásil další zvýšení cel

Americký prezident Donald Trump v pátek v reakci na poslední kroky čínské vlády oznámil nové pětiprocentní zvýšení amerických cel na dovoz z Číny. Avizované desetiprocentní clo na čínské zboží v hodnotě 300 miliard dolarů, které má být uvaleno od 1. září, se tak zvyšuje na 15 procent.

Z 25 na 30 procent má zase od 1. října narůst clo již dříve zavedené na zboží v hodnotě 250 miliard dolarů. 

Čína v pátek oznámila dodatečná cla ve výši pět a deset procent na americké zboží, jehož roční hodnota dovozu do země dosahuje zhruba 75 miliard dolarů (1,75 bilionu Kč).

Peking takto učinil kvůli vyjádření Trumpa z počátku měsíce, že bude zavedeno desetiprocentní clo na čínské výrobky za 300 miliard dolarů. Později Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR) uvedl, že u některého zboží bude zavedení cla odloženo na 15. prosince.

"Čína neměla ukládat nová cla na výrobky ze Spojených států za 75 miliard dolarů," reagoval na twitteru Trump, přičemž opatření označil za politicky motivované.

...Additionally, the remaining 300 BILLION DOLLARS of goods and products from China, that was being taxed from September 1st at 10%, will now be taxed at 15%. Thank you for your attention to this matter!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 23, 2019

"Od 1. října budou produkty a služby z Číny za 250 miliard dolarů, které aktuálně podléhají 25procentnímu clu, zatíženy clem ve výši 30 procent. Kromě toho budou zbylé produkty a služby z Číny za 300 miliard dolarů, které měly být od 1. září zdaněny ve výši deseti procent, nyní zatíženy clem ve výši 15 procent," napsal americký prezident.

Čínské ministerstvo obchodu dnes rozhodnutí Washingtonu odsoudilo a Spojené státy varovalo před následky, které jejich "nesprávné" kroky můžou mít. Podle Číny navíc rozhodnutí odporuje tomu, na čem se hlavy obou států domluvily a narušuje multilaterální obchodní systém. Spojené státy by také neměly "podceňovat odhodlání Číňanů," dodalo ministerstvo v prohlášení.

Související

Evropský parlament

Europoslanci prodloužili pozastavení dovozních cel na ukrajinské potraviny

Europoslanci dnes o rok prodloužili opatření na podporu obchodu s Ukrajinou. Velkou převahou hlasů schválili další pozastavení dovozních cel na ukrajinský vývoz zemědělských produktů. Chtějí tak pomoci zemi napadené Ruskem, protože válka Ukrajině brání v obchodování se zbytkem světa. Platnost nynějších opatření skončí 5. června.
Donald Trump, 45. prezident USA Rozhovor

Trump před 5 lety vyhlásil Číně „obchodní válku“. Příčiny byly jiné, než se uvádí, tvrdí amerikanista Hornát

Uplynulo pět let od chvíle, kdy tehdejší americká administrativa prezidenta Donalda Trumpa výrazně zvýšila cla na vybrané čínské zboží, konkrétně solární panely a pračky. Mnozí proto považují 23. leden 2018 za počátek pomyslné americko-čínské obchodní války. Podle amerikanisty Jana Hornáta z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze byla - navzdory zažitému přesvědčení - vedena spíše obavami o bezpečnost Spojených států než snahou snižovat jejich obchodní deficit. 

Více souvisejících

clo Donald Trump Čína USA (Spojené státy americké) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 37 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy