Obchodní válka USA-Čína ohrožuje celý svět, Merkelová orodovala za její konec

Německá kancléřka Angela Merkelová věří v brzký konec obchodní války mezi Čínou a Spojenými státy, neboť spory obou velmocí se dotýkají celého světa. Podle agentury Reuters to dnes prohlásila při své už dvanácté návštěvě Číny.

Německé firmy se ocitají uprostřed americko-čínského obchodního konfliktu, exportně orientovaná ekonomika země v letošním druhém čtvrtletí klesla kvůli slabému vývozu o 0,1 procenta a podle ekonomů směřuje do recese.

"Věříme, že se najde řešení obchodních sporů s USA, protože postihují všechny," řekla kancléřka Angela Merkelová po setkání s čínským premiérem Li Kche-čchiangem.

Kanzlerin #Merkel in #Peking nach dem Gespräch mit Ministerpräsident Li Keqiang: Die Rechte und Freiheiten der Bürger #Hongkong|s müssen gewährleistet werden. Lösungen können nur im Dialog gefunden werden; alles daran setzen, Gewalt zu vermeiden. pic.twitter.com/HE4nWgrkZZ

— Steffen Seibert (@RegSprecher) September 6, 2019

Zatímco americký prezident Donald Trump tlačí americké firmy, aby omezily své působení v Číně, Merkelová chce naopak zahájit novou fázi vztahů Evropské unie s Pekingem a vyslovila se pro uzavření dohody o investicích.

Washington zavedl řadu celních opatření, která mají čelit údajným nepoctivým obchodním praktikám Číny. Evropští spojenci USA podle Reuters v zásadě sdílí Trumpovu kritiku Číny, ne však jeho způsob řešení v podobě celních tarifů.

Merkelová dnes také řekla, že je otevřená investicím čínských firem v Německu. Čínské představitele ale upozornila, že Německo prověřuje investice do určitých strategických odvětví a do kritické infrastruktury.

Čína doufá, že Německo přijme více čínských firem a uvolní omezení vývozu pro určité typy výrobků, reagoval prezident Li.

Německo, jehož obchodní výměna s Čínou činila loni téměř 200 miliard eur (5,2 bilionů korun) a letos směřuje k podobnému výsledku, bude ve druhé polovině roku 2020 předsedat Evropské unii. Při té příležitosti Merkelová plánuje uspořádat summit EU-Čína, kde by měl blok demonstrovat společný postup vůči druhé největší ekonomice světa. Zatím poslední summit EU-Čína se v Bruselu uskutečnil letos v dubnu, byl v pořadí 21. podobnou schůzkou.

Peking ovšem zatím uzavírá spíše dvoustranné dohody s jednotlivými zeměmi EU, které přistoupily na účast v jeho globálním projektu nové Hedvábné stezky. Prosazuje také vlastní iniciativu 16+1, jejíž účastnické země ze střední a východní Evropy - včetně České republiky - se s čínskými partnery sešly naposledy letos v dubnu v chorvatském Dubrovniku. Německo se na této platformě nepodílí.

Během nynější německé návštěvy v Pekingu podepsalo několik společností dohody se svými čínskými partnery. Jednou z nich je evropský výrobce letadel Airbus, který bude společně s čínskou firmou AVIC Aircraft Corporation montovat v Číně letouny A320. Německá pojišťovna Allianz uzavřela dohodu o užší spolupráci s Čínskou bankou (Bank of China). Strojírenský gigant Siemens podepsal s čínskou státní korporací SPIC memorandum o porozumění ohledně vývoje plynových turbín a součinnosti při využití technologií na bázi vodíku.

Nedlouho před cestou Merkelové do Číny vyzvali kancléřku přední hongkongští aktivisté, aby si vzpomněla na život v autoritářské NDR a na jednání s čínskými představiteli podpořila demonstrace za svobodu, které se v někdejší britské kolonii konají již několik měsíců.

"Zdůraznila jsem, že občanům Hongkongu musejí být zajištěna jejich práva a svobody," řekla Merkelová po schůzce s prezidentem. "V současné situaci je nutné předejít násilí, pomůže jedině dialog. Objevují se náznaky, že správkyně Hongkongu tento dialog zahájí. Doufám, že se tak stane," dodala kancléřka.

Související

Více souvisejících

Angela Merkelová Čína Ekonomika Německo USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy