Odveta za pomoc Boeingu: WTO povolila EU uvalit cla na některé zboží z USA

Světová obchodní organizace (WTO) dnes oficiálně povolila Evropské unii uvalit cla na dovoz zboží ze Spojených států v hodnotě čtyř miliard dolarů (zhruba 92 miliard Kč) ročně jako odvetu za subvence, které Washington poskytoval americkému výrobci letadel Boeing.

Podle agentury Bloomberg se však neočekává, že tato cla budou zavedena před prezidentskými volbami 3. listopadu. USA již dříve uvalily cla na evropské zboží kvůli subvencování evropského výrobce letadel Airbus.

Uvalení cel Evropskou unií před dvěma týdny odsouhlasil arbitrážní orgán WTO, na dnešním zasedání pak cla definitivně schválil Orgán pro řešení sporů. Americký delegát u WTO dnes vyzval EU, aby cla nezaváděla, protože stát Washington už nezákonnou podporu firmy Boeing ukončil. Varoval také, že uvalení cel by si vynutilo reakci ze strany USA. Administrativa prezidenta Donalda Trumpa podle delegáta preferuje řešení sporu kolem subvencování výroby letadel prostřednictvím dohody.

"Evropská komise připravuje odvetná opatření (schválená WTO) v úzké spolupráci s členskými státy," uvedl dnes místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis, který byl tento měsíc oficiálně jmenován obchodním komisařem EU. Dodal, že stále jedná s Washingtonem o tom, jak spory kolem subvencování letadel vyřešit. "V případě absence dohody bude EU připravena podniknout kroky v souladu s rozhodnutím WTO," prohlásil.

Evropská unie už dříve sestavila seznam amerických produktů, které by se mohly stát terčem nových cel. Jsou na něm například letadla, vína, lihoviny, mražené ryby, traktory a další výrobky.

Spory mezi USA a EU ohledně subvencování výroby letadel se táhnou už 16 let. WTO loni v říjnu povolila Spojeným státům jako odvetu za subvencování evropských letadel Airbus uvalit cla na zboží z Evropské unie v objemu až 7,5 miliardy dolarů ročně. Washington pak zavedl desetiprocentní clo na evropská letadla a 25procentní clo na další zboží, například na francouzská vína, skotskou a irskou whisky nebo na sýry. Letos pak clo na letadla Spojené státy zvýšily na 15 procent.

Dombrovskis tento měsíc vyzval Američany k odstranění cel. "Pokud USA svá cla neodstraní, nebudeme mít jinou možnost, než zavést vlastní cla," řekl v rozhovoru s listem Financial Times.

Spojené státy a Evropská unie se navzájem obviňují z nelegální podpory svých výrobců letecké techniky Airbus a Boeing od roku 2004. WTO při řešení těchto sporů zjistila, že obě strany v rozporu s pravidly organizace poskytují svým výrobcům letadel finanční podporu, a to s cílem zajistit jim výhodnější pozici na trhu.

Související

Kyjev

Ukrajina pozastavila stížnosti podané u WTO na Slovensko, Polsko a Maďarsko

Ukrajina zastavila své stížnosti, které podala minulý měsíc u Světové obchodní organizace (WTO) na Slovensko, Polsko a Maďarsko. Toto rozhodnutí souvisí s tím, že země udržují embargo na dovoz ukrajinského obilí. Ukrajinský obchodní zástupce Taras Kačka dodal, že Kyjev pracuje na hledání komplexního řešení obchodního sporu.

Více souvisejících

wto clo EU (Evropská unie) Ekonomika USA (Spojené státy americké) boeing

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy