OECD čeká nejvyšší nezaměstnanost od krize ve 30. letech

Míra nezaměstnanosti v členských zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) by se v letošním čtvrtém čtvrtletí měla vyšplhat na 9,4 procenta, což by znamenalo nejvyšší úroveň od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. V případě příchodu druhé vlny koronaviru by mohla vystoupit až na 12,6 procenta. Vyplývá to z nejnovější studie OECD.

"Prognózy naznačují, že míra nezaměstnanosti v zemích OECD bude mnohem vyšší než na vrcholu globální finanční krize (v roce 2009)," píše se ve studii. Dosud nejvyšší zaznamenaná míra nezaměstnanosti v zemích OECD činila 8,66 procenta. Naměřena byla dvakrát, a to v říjnu 2009 a v lednu 2010, upozornila agentura Kjódó.

? Just released! ? See the latest #unemployment rates across OECD countries. ? analysis here: https://t.co/q5BkunJSbb #EmploymentOutlook #COVID19 pic.twitter.com/38sXa2MO0B

— OECD Social (@OECD_Social) July 7, 2020

OECD nepočítá s návratem míry nezaměstnanosti na úrovně z období před příchodem koronavirové krize dříve než v roce 2022. V příštím roce by míra nezaměstnanosti podle studie měla činit 7,7 procenta, respektive 8,9 procenta v případě druhé vlny koronaviru. Na konci loňského roku dosahovala 5,3 procenta.

"Státy nyní musejí navázat na odvážná opatření, která podnikly hned na začátku koronavirové krize, a učinit vše, co je v jejich silách, aby zabránily situaci, že z krize zaměstnanosti vznikne obrovská krize sociální," uvedl generální tajemník OECD Ángel Gurría.

Související

Peníze, ilustrační fotografie.

Česko čeká mírná recese a vysoká inflace, stojí ve zprávě OECD

Česko letos čeká mírná recese, hrubý domácí produkt (HDP) klesne o 0,1 procenta a země se bude potýkat s vysokou inflací, která bude činit 13 procent. Uvádí to zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), kterou dnes představili premiér Petr Fiala (ODS) a generální tajemník OECD Mathias Cormann na tiskové konferenci v Praze. 
Ministerstvo financí

Česko mělo v roce 2021 nejvyšší povinné odvody ze zemí OECD

Česko mělo v roce 2021 nejvyšší odvody na sociální a zdravotní pojištění ze zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Zároveň ale byla složená daňová kvóta, kterou tvoří daňové zatížení společně s povinnými odvody, pod průměrem OECD. Uvádí to aktuální brožura ministerstva financí Státní rozpočet v kostce, jejímž cílem je přiblížit problematiku státního rozpočtu široké veřejnosti.

Více souvisejících

oecd Ángel Gurría (OECD) nezaměstnanost / nezaměstnaní

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 9 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 9 hodinami

před 15 hodinami

USA nepomohou likvidovat íránské Šahídy-136 na Ukrajině, jako to udělaly v Izraeli

USA nepočítají s tím, že by pomáhaly likvidovat íránské bezpilotní drony Šahíd-136 a další, podobně jako se to stalo úspěšným krokem se spojenci během íránského útoku na Izrael. Konflikty na Blízkém východě a na Ukrajině jsou odlišného charakteru a to je nutné brát v úvahu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy