OECD: Každý měsíc karantény sníží růst HDP o dva procentní body

Každý měsíc, který hospodářsky silné země stráví v karanténě, povede ke snížení ročního hrubého domácího produktu (HDP) o dva procentní body. Lídrům hospodářsky nejsilnějších zemí světa sdružených ve skupině G20 to ve čtvrtek řekl během videokonference generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría. Jeho komentář byl zveřejněn až dnes.

"Podle našich odhadů karanténa přímo dopadne na odvětví, která se ve velkých ekonomikách na tvorbě HDP podílejí jednou třetinou," řekl šéf OECD lídrům největších světových ekonomik.

"Počítáme s tím, že za každý měsíc karantény klesne růst ročního HDP o dva procentní body. Výkon samotného turistického sektoru se v tomto období sníží o 50 až 70 procent," poznamenal také Gurría. "Mnoho ekonomik upadne do recese," dodal.

Země G20 chtějí koordinovat boj s pandemií nemoci COVID-19. Jejich lídři po čtvrtečním jednání zdůraznili, že prioritu musí mít řešení jejích zdravotních, společenských i ekonomických dopadů. Po summitu, který se konal prostřednictvím videokonference a trval hodinu a půl, zástupci zemí ve společném prohlášení zdůraznili, že chtějí zachovat finanční stabilitu a oživit hospodářský růst.

Lídři skupiny G20 se na jednání zavázali, že globální ekonomiku posílí částkou více než pět bilionů dolarů (více než 123 bilionů Kč), aby omezili ztrátu pracovních míst a dopady na podniky. Jsou také odhodláni "udělat cokoliv", aby svět nynější pandemii překonal.

Související

Peníze, ilustrační fotografie.

Česko čeká mírná recese a vysoká inflace, stojí ve zprávě OECD

Česko letos čeká mírná recese, hrubý domácí produkt (HDP) klesne o 0,1 procenta a země se bude potýkat s vysokou inflací, která bude činit 13 procent. Uvádí to zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), kterou dnes představili premiér Petr Fiala (ODS) a generální tajemník OECD Mathias Cormann na tiskové konferenci v Praze. 
Ministerstvo financí

Česko mělo v roce 2021 nejvyšší povinné odvody ze zemí OECD

Česko mělo v roce 2021 nejvyšší odvody na sociální a zdravotní pojištění ze zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Zároveň ale byla složená daňová kvóta, kterou tvoří daňové zatížení společně s povinnými odvody, pod průměrem OECD. Uvádí to aktuální brožura ministerstva financí Státní rozpočet v kostce, jejímž cílem je přiblížit problematiku státního rozpočtu široké veřejnosti.

Více souvisejících

oecd Ángel Gurría (OECD) Ekonomika G20 Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy