Olympiáda ve stínu koronaviru: Zrušení her by bylo nevídané, přineslo by obří problémy

Čtyři měsíce zbývají do zahájení jedné z největších sportovních událostí na světě. Letní olympijské hry se pořádají nepřetržitě od svého obnovení v roce 1896 a ke zrušení nejprestižnější sportovní akce v historii došlo pouze třikrát, kvůli válkám v letech 1916, 1940 a 1944. Pokud budou kvůli pandemii koronaviru letos zrušeny, stane se tak vůbec poprvé historii v době míru. A přinese to obrovské problémy celému světu.

Svět už se kvůli pandemii koronaviru musel vzdát mnohého. Přerušena byla řada sportovních i kulturních akcí, hudebníci odkládají koncerty, Eurovize se letos neuskuteční, v ohrožení jsou přední hokejové a fotbalové soutěže, a nikdo neví, kdy se situace vrátí k normálu.

Koronavirus nakazil už téměř čtvrt milionu lidí ve většině světa a počet mrtvých překročil 10 000. Ačkoliv v Číně, kde vznikl, se situace uklidňuje, jiné státy s ním ten skutečný boj teprve svedou.

Právě forma onoho boje nabývá v řadě zemí velmi podobný scénář. Omezuje se vycházení, lidé jsou uvrženi do karantény, zavírají se školy i obchody a především se ruší všechny hromadné akce. Mnohdy i takové, kde by mělo být více jak pár desítek lidí.

Už za čtyři měsíce se má ale konat událost, která na velmi malém prostoru uvítá miliony turistů a tisíce nejlepších sportovců světa včetně jejich týmů. Olympijské hry jsou známy svou historickou prestiží, kvalitou, a především jsou považovány za naprostý vrchol sportovního světa. Vyhrát olympiádu je sen každého sportovce, dostat se na ni je jejich cílem. Povede se to ale pouze těm nejlepším.

Představa, že by se za aktuálních podmínek měla pořádat akce takového rozsahu, zní i těm největším optimistům nereálně. Mnoho států omezilo přeshraniční cestování, letecké společnosti počítají obří ztráty, turismus je prakticky zastavený a panují obavy z jakéhokoliv dalšího šíření nemoci.

Problém spočítá v tom, že zrušení olympijských her není o nic víc reálné, než jejich pořádání. Pokud by k tomu totiž došlo, mělo by to masivní dopad na všechno a na všechny. Od sponzorů a reklamních agentur přes televize až po sportovce. Dopad by pocítila oblast gastronomie, hotelnictví, dopravy i turismu. Zrušení olympiády by zkrátka nepříznivě ovlivnilo už tak nahnutou ekonomickou stabilitu.

Náklady na pořádání olympijských her se podle agentury Reuters už nyní vyšplhaly na 1,35 bilionu jenů (více než 300 miliard korun). A to největší sportovní svátek ještě ani nezačal. Japonsko nainvestovalo masivní prostředky do zlepšení dopravní infrastruktury a modernizace turistických zařízení, očekává, že desítky tisíc turistů v zemi nějakou dobu zůstanou, navštíví památná místa, poznají tamní kulturu, a především utratí nemalé peníze v oblasti turistického ruchu.

"Cílem bylo, aby návštěvníci strávili několik dní v Tokiu, a pak využili příležitosti k prozkoumání dalších japonských regionů," řekl televizi CNN Keith Henry, prezident poradenské organizace Asia Strategy. "Hospodářská škoda dopadne na celé Japonsko," dodal.

Victor Matheson, odborník na sportovní ekonomiku z College of the Holy Cross, se obává, že zrušením her by oblast cestovního ruchu ztratila potenciální příjmy ve výši miliard dolarů. Nabízí se proto několik alternativ. Ani s jednou ale nemá nikdo na světě zkušenosti.

Mezinárodní olympijský výbor musí o případném zrušení olympiády rozhodnout nejpozději v květnu. Na stole je ale i varianta jejich posunutí. Něco takového se zatím nikdy nestalo a držitelé vysílacích práv by z ní příliš nadšení nebyli, stejně jako lidé, kteří už měli zajištěné ubytování nebo koupené letenky a vstupenky. 

Začátkem března japonský ministr pro pořádání olympijských her Seiko Hashimoto uvedl, že smlouva s výborem by umožnila odložit hry do konce roku. Podle Mathesona by ale takové rozhodnutí navýšilo náklady na jejich pořádání řádově o miliardy. Nikdo navíc nemůže zaručit, že by se v náhradním termínu hry uspořádat mohly, a pokud by byly i poté zrušeny, ekonomický dopad by byl podstatně masivnější.

Nabízí se i varianta uspořádat hry bez diváků. Televize by nepřišly o vysílací práva ve výši 3 až 4 miliard dolarů a sportovci by nepřišli o peníze od sponzorů, protože by stále byli vidět. Odpadl by problém s plánováním a logistikou, ale také by zmizela atmosféra celé události. Atleti by běhali a skákali po tichých, prázdných hřištích.

Je to ale jedna z mála variant, jak minimalizovat ekonomické dopady. A jelikož je pořádání olympijských her pro Japonsko zdrojem národní hrdosti, tato možnost by zemi umožnila zachránit si tvář. Výměnou za miliardové ztráty kvůli nulovému turismu.

Jisté je, že ačkoliv by sami sportovci odložení her akceptovali, zrušení by nesli velmi těžce. Dostat se na olympiádu znamená celý život tvrdě dřít, a ne každý z nich by měl možnost účastnit se za další čtyři roky her ve Francii. Mnoho z nich navíc v současnosti nemůže trénovat, proto by se návrhu na odklad nebránili.

V tuto chvíli ani ani jeden z nich neví, co ho za čtyři měsíce čeká. Nikdo neví, jestli se největší sportovní svátek světa uskuteční nebo ne. V řadách sportovců, investorů, hoteliérů, restauratérů i v cestovních kancelářích proto panuje oprávněný strach. 

Související

Hackeři, ilustrační foto

Ruští hackeři se chystali napadnout olympiádu

Ruští hackeři ve službách vojenské rozvědky se chystali napadnout letní olympijské a paralympijské hry v Tokiu, než byly o rok odloženy kvůli pandemii koronaviru. Hackerské útoky by hry proměnily v logistickou "černou můru", napsal dnes na svém webu britský list The Guardian s odvoláním na informace z britského Národního centra kybernetické bezpečnosti. Šéf britské diplomacie odsoudil pokus narušit světovou sportovní událost jako "cynický a "bezohledný".
olympiáda

Nezávisí to na objevu vakcíny, tvrdí o pořádání letní olympiády v Tokiu MOV

To, zda se budou příští rok konat Letní olympijské hry v japonském Tokiu, které se měly původně konat letos, podle Mezinárodního olympijského výboru (MOV) start této olympiády nezávisí na tom, jestli se najde protilék na nemoc COVID-19. Alespoň to takto uvedl člen koordinační komise MOV John Coates a to v reakci na slova Jošitakeho Jokokury, prezidenta Japonské lékařské asociace.

Více souvisejících

Olympijské hry 2020 olympiáda Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 31 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy