Playboy zvažuje možnost návratu na akciovou burzu

Společnost Playboy Enterprises, majitel stejnojmenného pánského časopisu, zvažuje možnost návratu na akciovou burzu prostřednictvím fúze se společností specializovanou na akvizice. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters.

S akciemi Playboye se přestalo na burze obchodovat před devíti lety, kdy je koupil za 207 milionů USD (4,7 miliardy Kč) zakladatel časopisu Hugh Hefner se soukromou investiční firmou Rizvi Traverse.

Prodej časopisu ale postupně dál klesal a pandemie nemoci covid-19 situaci ještě zhoršila, což firmu na začátku letošního roku donutilo přestat vydávat tištěnou verzi časopisu. Ten se začal prodávat v roce 1953 a v prvním čísle se objevila Marilyn Monroe.

Playboy nyní podle Reuters ve spolupráci s investiční bankou jedná podle informovaného zdroje s potenciálním kupcem. Dohoda, pokud se ji podaří uzavřít, by poskytla firmě přístup k penězům, které potřebuje k financování růstu a ke kterým by se jinak nedostala.

Zdroje však upozorňují, že dohodu se nakonec nemusí podařit uzavřít. Zástupce firmy Playboy ji odmítl komentovat a investiční ředitel Rizvi Traverse Suhail Rizvi na žádost o komentář neodpověděl.

Hefner, který založil Playboy v roce 1953, zemřel před třemi lety ve věku 91 let. Jeho rodina v roce 2018 prodala 35procentní podíl firmě Rizvi Traverse za 35 milionů USD.

Logo časopisu - silueta králíka - se stalo jedním z nejznámějších na světě. V posledních letech Playboy expandoval nad rámec mediálního podnikání a přetvořil se ve značku životního stylu. Poskytl i licenci na svou značku a logo dalším zájemcům. Ve vydání z března 2016 se rozhodl vzdát nahoty, o rok později ale změnil názor.

Firmy specializované na akvizice, zkráceně SPAC, často nemají konkrétní obchodní plán. Ukázaly se ale jako rychlá cesta na akciový trh pro firmy, které se chtějí vyhnout zdlouhavému procesu primární veřejné nabídky (IPO) akcií. SPAC učiní primární veřejnou nabídku akcií a takto získané peníze, případně v kombinaci s úvěrem, použije k nákupu jiné firmy. Koupené firmy tak prostřednictvím akvizice automaticky vstoupí na burzu. Investoři, kteří nakupují akcie SPAC, zpravidla předem nevědí, jakou firmu budou přes SPAC nakonec vlastnit.

Související

Více souvisejících

Playboy burza Akcie Ekonomika Hugh Hefner

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy