Podezřelý prodej akcií v souvislosti s pandemií: V USA je prověřováno několik senátorů

Ministerstvo spravedlnosti USA začalo prověřovat obchody s akciemi, které učinilo několik amerických zákonodárců těsně před nedávným propadem akciových trhů způsobených obavami z šíření koronaviru. Zákonodárci se zbavili velkého množství akcií poté, co se zúčastnili uzavřených politických jednání, na nichž se stav epidemie probíral a oni tak mohli mít exkluzivní přístup k nejnovějším informacím.

S odvoláním na dva dobře informované zdroje o tom informovala stanice CNN. 

Vyšetřování, které je stále v počáteční fázi, probíhá ve spolupráci s Komisí pro cenné papíry a při prověřování aktivit jednoho ze zákonodárců, senátora Richarda Burra, do něj byla zapojena i FBI. Vyšetřovatelé se snaží zjistit, zda se členové Kongresu nesnažili profitovat z informací, které získali na neveřejných jednáních o koronaviru.

Republikánský šéf senátního výboru pro tajné služby Richard Burr prodal akcie v hodnotě až 1,7 milionu dolarů (42,3 milionu korun) poté, co veřejnost ujišťoval, že jsou Spojené státy na boj s koronavirem připraveny, uvedla již dříve nevládní organizace ProPublica. Burrův výbor přitom dostával o vývoji epidemie každý den čerstvé zprávy.

Dva týdny poté, co se akcií zbavil, řekl podle radia NPR na obědě ve Washingtonu uzavřenému okruhu podporovatelů, že koronavirus se šíří agresivněji než jakákoliv dosud zaznamenaná nemoc. Na veřejnosti však tou dobou uváděl, že je záležitost pod kontrolou. Krátce poté začal na Wall Street masivní odprodej akcií.

Senátor tvrdí, že se rozhodl akcie prodat pouze v reakci na zprávy médií. Již na začátku března vyzval senátní etický výbor, ať jeho aktivity prověří. V nedělním prohlášení pro CNN Burrova právnička Alice Fisherová uvedla, senátor "vítá podrobné prozkoumání faktů v této věci", které odhalí, že neudělal nic špatného.

Před propadem trhů prodalo či nakoupilo akcie ještě několik dalších senátorů z řad republikánů i demokratů. Koho všeho ale ministerstvo spravedlnosti prověřuje, nebylo jasné. Burr je zatím jediným zákonodárcem, který požádal o prozkoumání celé situace etický výbor.

Další republikánská senátorka Kelly Loefflerová spolu s manželem prodala akcie v hodnotě až 3,1 milionu dolarů (77,1 milionu korun) v období od 24. ledna do 14. února, vyplývá ze senátních záznamů. Podle serveru The Daily Beast první transakce začaly ve stejný den, kdy se politička zúčastnila schůzky ohledně situace kolem šíření koronaviru v Senátu. Server Fox News rovněž informoval, že Loefflerová následně nakoupila akcie společnosti Citrix, jež vyvíjí software pro práci z domova. Jejich hodnota od vypuknutí epidemie rychle roste.

Loefflerová, která usedla do senátorského křesla teprve na přelomu roku, tvrdí, že o prodeji akcií nevěděla s tím, že vše řeší její finanční poradce. Její manžel, Jeffrey Sprecher, šéfuje newyorské akciové burze.

Související

Ilustrační foto Komentář

Kde v roce 2024 vydělat peníze? Investice mohou i letos přinést slibné výnosy

Možná, že právě čtete nějakou zprávu od vaší investiční společnosti, makléře či společnosti, která vám spravuje vaše peníze o tom, kolik jste v minulém roce vydělali. Ale než se pustíte do kritického srovnávání všemožných žebříků top investic či vkladů za rok 2023, je dobré si uvědomit, že hodnota investic a výnosů z nich může vždycky (ty „verzály“ jsou napsány schválně, jako varování) klesat i stoupat, takže se vám, opět vždycky, může vrátit méně, než jste investovali. A také, že minulá výkonnost nějakého typu investice není spolehlivým vodítkem pro jeho budoucí výnosy. Snadno řečeno: To, že něco vloni vydělalo 40 procent neznamená, že se to letos určitě zopakuje. Ale nechť. 
Bitcoin Komentář

Zlato nebo Bitcoin pod stromeček? Pro a proti investice jako vánočního dárku

Zdání klame, říká se, jenže právě nyní, jen pár dní před rozdáváním dárků u vánočního stromečku, to platí o to víc. Trápíte se možná tíživou otázkou, co byste zrovna měli pořídit jako vánoční dárek. Určitě chcete, aby to nebylo nic všedního a „měkkého“, ale ani příliš drahého. Když se člověk podívá třeba na řadu grafů vývoje investičních nástrojů, možná taky přijde nápad: Investice jako dárek. Stojí za to třeba koupit si pod stromeček nějaký ten Bitcoin nebo zlato a čekat pár měsíců na to, až se vše zhodnotí?

Více souvisejících

Akcie Senát USA Ekonomika USA (Spojené státy americké) FBI Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Finsko: Moskva je nyní nepřítel č. 1 a proto roste vysoký plot na hranici

Finští pohraničníci vybaveni i běžkami monitorují východní hranici země, která představuje nejnovější a nejdelší hranici NATO s hlavním protivníkem Aliance, s Ruskem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy