Pojišťovnám kvůli koronaviru hrozí obří ztráty

Pojišťovnám po celém světě letos kvůli pandemii způsobené koronavirem hrozí celková ztráta kolem 203 miliard USD (5,2 bilionu Kč). Z toho 107 miliard USD připadá na pojistné plnění, zbývající část budou ztráty z investičního portfolia pojišťoven. Ztráty z pojistného plnění jsou přitom srovnatelné s nejkatastrofičtějšími hurikány z posledních let a mohou se ještě zvýšit, pokud se virus nepodaří dostat pod kontrolu. Ve svém výhledu to dnes odhadl pojišťovací trh Lloyd's of London. Odhad nezahrnuje životní pojištění.

Nemocí covid-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje, se po celém světě nakazilo více než čtyři miliony lidí a téměř 300.000 lidí v souvislosti s touto nemocí zemřelo. Kvůli pandemii se pojišťovny potýkají s náporem žádostí o výplatu škod za zrušené akce, jako jsou olympijské hry, anebo za nutnost přerušit podnikání.

Hrozí ale i další náklady, protože pandemie přinesla globální recesi, která ohrožuje budoucí příjmy z plateb pojistného od domácností i podniků. Navíc pojišťovny přišly o další peníze kvůli propadu na finančních trzích. Pojišťovny investice používají i k výplatě pojistného plnění.

"Nemyslím si, že někdo v našem odvětví někdy viděl, že by se obojí stalo najednou," řekl generální ředitel Lloyd's John Neal.

Mnohé evropské pojišťovny stáhly dosavadní výhled tvorby zisku a pozastavily výplatu dividend. Velká část evropských ekonomik totiž kvůli pandemii přistoupila k přísným karanténním opatřením, která téměř zastavila ekonomickou aktivitu.

Lloyd's odhaduje, že vyplatí svým zákazníkům tři až 4,3 miliardy dolarů. To je částka, která zhruba odpovídá vyplacenému odškodnému po teroristických útocích v USA z 11. září 2001, uvedla agentura Bloomberg.

Související

Policie, ilustrační fotografie.

Policie chce jezdit k méně nehodám na silnicích. Návrh už řeší s ministerstvem a pojišťovnami

Policisté si přejí zvýšení hranice škody, při které mají řidiči povinnost oznámit dopravní nehodu. Vzniknout by měla speciální on-line platforma, jejímž prostřednictvím by se nehoda nahlašovala včetně dokumentace pro pojišťovny. Nyní jsou podle ředitele dopravní policie Jiřího Zlého hlášeny některé nehody zbytečně, přičemž policisté poté chybí jinde. 

Více souvisejících

pojišťovny Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 59 minutami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Muž nepřežil napadení v pražském autoservisu, na místě je policie

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy