Poptávka po ropě je podle ruského ministra již na dně

Celosvětová poptávka po ropě, která se kvůli pandemii koronaviru snížila až o třetinu, je již na svém dnu. Trh však zůstane nestabilní až do 1. května, kdy vstoupí v platnost dohoda o snížení těžby mezi ropným kartelem OPEC a dalšími předními světovými těžaři v čele s Ruskem. Uvedl to dnes ruský ministr pro energetiku Alexandr Novak.

"Dnes jsme pravděpodobně v nejaktivnějším stadiu poklesu světové poptávky po ropě. Podle různých odhadů pokles dosáhl v tuto chvíli zhruba 20 až 30 milionů barelů denně," řekl Novak při videokonferenci se zákonodárci. "Tento okamžik je nejhlubším (propadem) a nebude trvalý. Doufáme, že až budou zrušena omezující opatření (související s koronavirem), poptávka poroste, což stabilizuje ropné trhy," dodal.

Skupina OPEC+ zahrnující členy Organizace zemí vyvážejících ropu a další přední producenty v čele s Ruskem se tento měsíc dohodla, že sníží v květnu a červnu těžbu o 9,7 milionu barelů denně. Chtějí tak podpořit ceny ropy, které prudce klesají. Další přední producenti, jako USA, Norsko a Kanada, by se měli ke snížení připojit. Celkem by tak těžba mohla klesnout až o 20 milionů barelů denně, což je zhruba pětina globální produkce ropy.

V pondělí cena květnového kontraktu na americkou ropu WTI vůbec poprvé klesla do negativního pásma. Prodejci tak platili za to, že si od nich zájemci koupili ropu, protože kvůli nadměrným dodávkám na trhy nemají na tuto ropu skladovací prostory.

Podle Novaka byl pokles způsoben spekulativními faktory a nedostatkem skladovacích kapacit.

Přestože se OPEC+ dohodl na snížení těžby od května, producenti již zvažují další kroky. Saúdská Arábie uvedla, že je připravena podniknout s dalšími producenty dodatečná opatření. Podobně se vyjádřil Irák. Další oficiální setkání OPEC+ je naplánováno na červen.

Také Rusko již uvedlo, že pokud to bude nutné, může být dohoda upravena. Dnes Kreml prohlásil, že na jednání o možných dalších krocích, které by zastavily propad cen ropy, je zatím brzy. Zhodnotit situaci je podle Kremlu potřeba až poté, co vstoupí v platnost dohoda OPEC+, napsala agentura Reuters.

Související

Bitcoin

Kdo máte kryptoměny pozor. Po íránském útoku na Izrael padl Bitcoin nejvíc za rok. Zdraží ropa či zlato?

Po nočním útoku Íránu na izraelské cíle Teherán signalizuje, že je připraven převzít přímější roli ve svém konfliktu s Izraelem, do nějž dosud vstupoval zejména skrze své spojence typu teroristů z Hamásu nebo Hizballáhu. To může znamenat novou kapitolu ve vleklém střetu obou zemí, přestože zmíněný noční útok, jenž se čekal předem, byl z velké části odražen.

Více souvisejících

ropa

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy